Les banderes d'Espanya, el Regne Unit i Gibraltar a la frontera de La Línea de la Concepción (Reuters)
Les banderes d'Espanya, el Regne Unit i Gibraltar a la frontera de La Línea de la Concepción (Reuters)

El Parlament Europeu defineix Gibraltar com "colònia britànica", a petició espanyola

Els eurodiputats de PP, PSOE i Cs aconsegueixen que l'Eurocambra aprovi el redactat, malgrat l'oposició britànica

RedaccióActualitzat

El Parlament Europeu ha aprovat aquest dijous un acord perquè els ciutadans del Regne Unit que viatgin a Europa no necessitin visat per a estades inferiors a 90 dies, sempre que el seu país també faci el mateix amb els ciutadans europeus.

Aquest acord té una peculiaritat força significativa: en el text es defineix Gibraltar de manera explícita com una "colònia britànica". Ha estat el resultat de la pressió exercida pels eurodiputats del PP, PSOE i Ciutadans, i malgrat les queixes dels britànics.

L'aprovació permetrà que els ciutadans britànics quedin exempts de demanar visat per entrar a la UE, encara que finalment no hi hagi acord en la sortida del seu país. Si hagués passat això, a partir del 12 d'abril l'haurien hagut de demanar.


Bloquejat durant un mes

Aquest acord portava un mes bloquejat, i ha calgut canviar el negociador en cap del Parlament Europeu per aconseguir-ho: dilluns el búlgar Sergei Stanishev va agafar el lloc del britànic Claude Moraes.

Moraes havia ofert resistència a admetre l'esmena proposada per Espanya, el govern espanyol l'havia qüestionat, i els eurodiputats dels tres partits esmentats van forçar la seva substitució per Stanishev.


502 vots a favor i 81 en contra

Finalment, aquest dimecres la Comissió de Llibertats, Justícia i Interior va aixecar el veto a la proposta de redacció espanyola, i el ple ho ha aprovat aquest dijous per 502 vots a favor i només 81 en contra.

És la primera vegada que un text legal de la UE referent al Brexit defineix Gibraltar com a colònia britànica. Ha estat la condició d'Espanya per donar per bo l'acord, que afecta també els ciutadans d'aquest enclavament britànic.

Però aquest acord del Parlament Europeu, que també afecta els ciutadans de Gibraltar, està condicionat al fet que el Regne Unit faci el mateix amb els ciutadans de la UE. Si no fos així, la mesura no entraria en vigor.


"Gran pas endavant"

Gibraltar (Reuters)


El govern espanyol s'ha felicitat de l'acord i també de la incorporació de l'esmena sobre Gibraltar com a colònia, i ha assegurat que és la primera vegada que els estats membres de la UE "assumeixen que Gibraltar és una colònia".

Segons asseguren, aquesta és definició ja la fan servir tant l'ONU com el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.


"Completament inapropiat"

Per la seva banda, el govern britànic s'ha queixat:

"Gibraltar no és una colònia i és completament inapropiat descriure'l d'aquesta manera. Gibraltar és part de la família britànica i té una relació constitucional madura i moderna amb el Regne Unit."

El govern britànic ha assegurat que "en qualsevol escenari" els ciutadans britànics no necessitaran visat per viatjar a la UE i també al revés.

 

 

ARXIVAT A:
BrexitGibraltar
Anar al contingut