L'últim pas del Brexit: el Parlament britànic aprova l'acord comercial amb Europa

L'acord s'ha convertit en llei al Regne Unit, impedint un Brexit dur, després que la reina Isabel II l'ha signat aquesta matinada

RedaccióActualitzat

La signatura de la reina Isabel II ha convertit en llei, aquesta matinada, l'acord post Brexit. El text l'havien signat els dos màxims representants de la Unió Europea el dimecres a primera hora, i havia superat la votació de la Cambra dels Comuns del Parlament britànic a primera hora de la tarda.

En concret, el Parlament britànic ha donat llum verda a l'acord post-Brexit amb 521 vots a favor i només 73 en contra. Abans d'arribar a mans de la reina, la proposta d'acord ha passat per la cambra alta, la Cambra dels Lords.

L'aprovació parlamentària ha estat possible perquè els laboristes han votat a favor del pacte per evitar l'alternativa, un Brexit dur. En canvi,  l'europeista Partit Nacional Escocès hi ha votat en contra amb la intenció de seguir lluitant per tornar a la UE a través de la independència d'Escòcia.

Finalment l'acord entrarà en vigor després d'un període de transició establert per aquest dijous. D'aquesta manera, divendres 1 de gener del 2021 el Regne Unit estarà ja fora del mercat únic i de la unió duanera europea. Els seus vincles comercials amb l'Europa dels 27 es regiran ja pel pacte post-Brexit. 
 

Jornada històrica al Parlament britànic, que ha aprovat l'acord post-Brexit


Un llarg divorci

El text ha de regular les relacions entre el Regne Unit i la Unió Europea a partir de l'1 de gener, quan es materialitzi definitivament la sortida dels britànics de la UE iniciada amb el referèndum del 23 de juny del 2016. L'acord substituirà el pacte de transició, durant el qual s'han continuat aplicant les regles de la Unió Europea al Renge Unit. 

La Cambra dels Comuns i la Cambra dels Lords han interromput aquest dimecres les vacances parlamentàries de Nadal per tramitar l'acord, tancat "in extremis" el 23 de desembre després de nou mesos de negociacions i ratificat per la Unió Europea aquest matí.

 

 

En una breu cerimònia a Brussel·les, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, han signat aquest matí els documents que certifiquen el pacte entre el Regne Unit i la UE.

 

Ursula von der Leyen i Charles Michel presenten l'acord comercial del Brexit després de signar-lo (Reuters/Johanna Geron) (Reuters/Johanna Geron)


En un missatge a Twitter per anunciar la signatura, Von der Leyen ha parlat d'un "camí llarg" per deixar el Brexit enrere i ha defensat que el nostre futur es fa a Europa.

 

 

Tot seguit, han estat traslladats fins a Londres per un avió de la Royal Air Force, la força aèria britànica, perquè els signés el primer ministre britànic, Boris Johnson.

Ho ha fet aquesta tarda, afegint la seva signatura a la dels caps d'estat de la Unió Europea i bromejant sobre l'acord: 

 

"L'he llegit? La resposta és sí"

Boris Johnson, aquest dimecres, arribant a la residència de Downing Street (Reuters/Hannah McKay)


L'acord tenia garantida l'aprovació parlamentària, perquè l'oposició laborista ja havia avançat que hi votaria a favor i també els partidaris d'un Brexit més dur.

Això no ha impedit que diputats laboristes s'hagin queixat que la manca de temps per debatre l'acord, 1.246 pàgines en un sol dia, converteix el debat en una "farsa". A més, alguns diputats laboristes no han seguit les directrius del partit de votar a favor de l'acord i s'han produït 36 abstencions i 1 vot en contra. 
 

Tanca publicitària del govern britànic sobre l'acord comercial del Brexit (Reuters/Toby Melville)


Al Parlament, Johnson ha defensat que l'acord és històric i retorna la seva sobirania al Regne unit.

"El poble britànic sabia, en el fons del seu cor, que ho podríem fer, malgrat que ens deien que era impossible: comerciarem i cooperarem mentre tenim un control sobirà de les nostres lleis i del nostre destí nacional."


El primer ministre britànic també ha assegurat que el Regne Unit serà "un veí amistós, el millor amic i aliat" de la Unió Europea.

Un cop aprovat pel Parlament britànic, l'acord comercial del Brexit es convertirà en llei quan el ratifiqui la reina, Isabel II.

La sortida del Regne Unit de la Unió Europea, després de 47 de ser-ne soci, es va formalitzar el 31 de gener d'aquest 2020, després de dos ajornaments, però les dues parts van acordar donar-se un termini d'onze mesos, fins al 31 de desembre, per tancar l'acord que ha de regular les relacions comercials post-Brexit.

 

Un ciutadà britànic contrari al Brexit protesta, aquest dimecres, davant del Parlament britànic (Reuters/Hannah McKay)


L'acord entrarà en vigor amb les campanades de Cap d'Any a Brussel·les, quan a Londres encara seran les onze de la nit.

L'entrada en vigor de l'acord post-Brexit, de tota manera, serà provisional, perquè l'acord també ha de ser ratificat pel Parlament Europeu, que està previst que ho faci durant el primer trimestre del 2021.


(Gairebé) ningú vol el Brexit dur

Si per algun motiu s'hagués arribat a l'1 de gener del 2021 sense haver-se ratificat l'acord post-Brexit per part del Regne Unit, s'hagués produït l'anomenat Brexit dur, que voldria dir que les relacions entre el Regne Unit i la Unió Europea estarien regides per les normes de l'Organització Mundial del Comerç, que estableixen controls i aranzels sobre els productes que travessen fronteres.

Aquesta situació també afectaria el sector serveis i podria afectar treballadors transfronterers, com els del Camp de Gibraltar, a Andalusia, que diàriament es traslladen al penyal per treballar-hi.

El govern espanyol ha fet una "valoració general positiva" de l'acord post-Brexit, per bé que remarca que la marxa del Regne Unit no beneficia ningú.

 

Ciutadans de Gibraltar es fan una foto a la frontera amb Espanya (Reuters/Jon Nazca)


Es calcula que, comparat amb el Brexit dur, l'acord evita a Espanya la pèrdua de 0,17 punts percentuals de PIB, d'una dècima en l'ocupació, i una caiguda del 0,28% del consum privat.

La secretària d'estat de Comerç, Xiana Méndez, ha assegurat que, en qualsevol cas, reflecteix convenientment les línies vermelles i les preocupacions de l'economia espanyola.

Una bandera britànica oneja, aquest dimecres, davant del Parlament britànic, on s'ha aprovat l'arcord post Brexit (Reuters/Toby Melville) (Reuters/Toby Melville)


Irlanda reforça la presència policial

Acabat el període de transició del Brexit, la policia irlandesa ha anunciat que augmentarà les patrulles i establirà punts de control itinerants dels vehicles al llarg dels 500 quilòmetres de la frontera que separen la República d'Irlanda, un país de la Unió Europea, amb la província britànica d'Irlanda del Nord.

La policia no estarà estacionada a la frontera ni es restablirà una frontera física entre els dos territoris, tal com prohibeix l'Acord del Divendres Sant del 1988. Per impedir que es revifi el conflicte a Irlanda del Nord, la Unió Europea i el Regne Unit han signat acords duaners específics.

 

 

ARXIVAT A:
BrexitUnió EuropeaRegne UnitUrsula von der LeyenBoris Johnson
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut