Les banderes del Regne Unit, Gibraltar i la Unió Europea onegen a la frontera del Penyal amb Espanya (Reuters)
Les banderes del Regne Unit, Gibraltar i la Unió Europea onegen a la frontera del Penyal amb Espanya (Reuters)
Londres

May desafia la UE i Espanya, i inclou Gibraltar en la seva proposta per al Brexit

Londres integra Gibraltar en el document per regular l'estatus dels britànics mentre que Brussel·les diu que qualsevol acord sobre el Penyal ha de rebre l'aprovació de l'estat espanyol

Actualitzat

El govern de Theresa May ha inclòs Gibraltar en la seva proposta per regular l'estatus dels britànics i els comunitaris expatriats després del Brexit. Aquesta decisió és contrària a l'opinió de la Unió Europea, que vol que qualsevol acord sobre el Penyal hauria de rebre l'aprovació de l'estat espanyol.

El Parlament ja ha rebut el document titulat "Protecció de la posició dels ciutadans de la UE que viuen al Regne Unit i els ciutadans britànics que viuen a la UE". En aquest document, el govern britànic assenyala que l'eventual acord recíproc amb Brussel·les s'aplicarà a tot el territori britànic "i Gibraltar".

Les directrius europees de negociació aprovades el 29 d'abril establien textualment que, "després que el Regne Unit abandoni la UE, cap acord s'aplicarà a Gibraltar sense un acord entre Espanya i el Regne Unit". May va rebre les crítiques dels mateixos conservadors per no esmentar de manera explícita el Penyal en la carta que va enviar un mes abans al començament de les negociacions.

Ara, l'escrit de l'executiu, de 24 pàgines, cita Gibraltar breument dues vegades. En un dels punts es fixa que "l'acord amb la UE sobre els drets dels ciutadans s'aplicarà en el conjunt del Regne Unit, que cobreix Escòcia, Gal·les, Irlanda del Nord i totes les parts d'Anglaterra, i Gibraltar". En el mateix apartat, el text apunta: "Les decisions que actualment prenen les administracions autònomes i el govern de Gibraltar les continuaran prenent aquests territoris."

Anar al contingut