Barcelona

Primera expropiació d'un pis d'un banc a Barcelona per tenir-lo buit

L'Ajuntament també ha sancionat una empresa per intentar desnonar una família vulnerable sense oferir-los abans un lloguer social

RedaccióActualitzat

L'Ajuntament de Barcelona expropia, per primera vegada, un pis a un gran tenidor per tenir-lo buit durant més de dos anys.

L'expedient es va obrir el 2015 al BBVA i s'ha pogut completar en aplicació de l'article 15 de la Llei 4/2016 de 23 de desembre de mesures de protecció del dret a l'habitatge de les persones en risc d'exclusió residencial, que torna a estar vigent perquè el Tribunal Constitucional n'ha aixecat la suspensió.

Per utilitzar aquesta via d'expropiació s'han de complir uns requisits legals: els habitatges han d'estar en zones de forta demanda i gran necessitat, i han d'estar inscrits -o han de ser susceptibles de figurar-hi- en el registre d'habitatges buits de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.

Aquest primer pis expropiat és al barri del Besòs, al carrer Palerm, i durant 10 anys formarà part del parc municipal d'habitatge. El govern municipal, a més, ha obert expedient sancionador al ban per haver tingut el pis buit durant tant temps.

Hi ha oberts 7 expedients més a CaixaBank, la Sareb i Bankia.

Per Fuensanta Alcalá, directora de la Unitat de Disciplina Urbanística de l' Ajuntament de Barcelona, el més difícil és determinar que un habitatge ha estart realment buit durant els dos anys que marca la llei.

"Però, tot i així, tenim tot un seguit d'habitatges que s'ha aconseguit determinar que estan buits. I a partir d'aquí comença l'activitat sancionadora."

Fonts del BBVA asseguren que, actualment, al pis, hi viu una família vulnerable i que la vivenda no ha estat buida els últims dos anys. També afirmen que la Generalitat n'ha adquirit la propietat.

L'Ajuntament també ha multat una societat propietària de molts habitatges per intentar desnonar una família vulnerable del barri del Raval sense haver-los ofert un lloguer social, un dret que tenen gràcies a la recuperació dels articles de la llei d'emergència habitacional del 2015.

Pel mateix motiu, hi ha 300 casos en estudi per determinar si també es poden oferir amb lloguer social.

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut