Imatge d'arxiu de l'òrgan de govern dels jutges el 2019 (EFE)
Madrid

PP i PSOE, incapaços de desbloquejar la renovació del CGPJ, més de 2 anys aturada

El govern espanyol atribueix el desacord als vetos del PP, mentre s'aconsegueix pactar la renovació del Consell d'Administració de RTVE

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

Les negociacions entre el PSOE i el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial i altres òrgans constitucionals han fracassat aquesta matinada, per "esculls" que impedeixen arribar a un pacte, segons els mateixos partits.

En un comunicat, el govern espanyol atribueix el desacord als vetos que continua posant el Partit Popular, especialment sobre la  figura d'un magistrat, José Ricardo de Prada, de l'Audiència Nacional, que va contribuir que la sentència del cas Gürtel fos condemnatòria per al PP i que ha considerat acreditada la caixa B del PP.
 

Contra les "portes giratòries" 

El PP rebutja el que considera una "quota" de candidats afins a Podem entre els magistrats proposats pel PSOE. Segons l'equip de Pablo Casado, col·locar De Prada al CGPJ seria un "frau de llei" i és una decisió vinculada a Unides Podem, pensada per "reforçar la coalició" Sánchez-Iglesias, a costa de "sacrificar la justícia espanyola". 

L'altre cas en disputa és el de la jutgessa en excedència i actual delegada del govern espanyol contra la violència de gènere, Victoria Rosell, perquè el PP assegura que s'ha "d'acabar amb les portes giratòries entre la política i la justícia".

 

 

El mandat del Consell General del Poder Judicial va caducar fa més de dos anys (ACN/Guillem Andrés)

 

Una dona al capdavant 

Les darreres hores s'havia especulat amb la possibilitat que Unides Podem, Esquerra Republicana i el PNB poguessin escollir vocals al Consell, però finalment la situació no s'ha desencallat. Sí que sembla que podria haver-hi un acord en el fet que el nou òrgan de govern dels jutges estigui presidit per una dona.

Després de les eleccions al Parlament de Catalunya el 14F, semblava que hi podia haver un consens entre els dos gran partits espanyols, que sí que han aconseguit pactar la renovació del Consell d'Administració de Radio i Televisió Espanyola, tot i que amb polèmica. Segons el pacte, hi haurà consellers escollits per Podem i el PNB. Es tracta del primer desbloqueig per a la renovació d'òrgans constitucionals i podria marcar la línia del nou equilibri de forces entre el PP i el PSOE

Carlos Lesmes, president del CGPJ, serà substituït probablement per una dona


Més de dos anys caducat

En el cas del CGPJ, la falta d'acord entre PP i PSOE suposa allargar la situació d'interinitat, quan ja fa més de dos anys que va caducar el mandat de l'òrgan, presidit per Carlos Lesmes. Fins ara, el període més llarg en funcions havia estat de dos anys, del novembre del 2006 al setembre del 2008, quan el joc de poders al govern era similar: PSOE a La Moncloa i PP a l'oposició. En aquell moment, com passa ara, el Consell va prolongar el mandat amb una majoria conservadora procedent de la legislatura anterior.  

Davant la inestabilitat, els equips negociadors han decidit finalment ajornar una setmana, fins dijous que ve,  la celebració d'un ple extraordinari per designar els nomenaments previstos de vuit alts càrrecs judicials, a l'espera que pugui ser el nou CGPJ qui s'ocupi de les designacions.

Són concretament tres places de magistrat a la sala civil del Tribunal Suprem i una a la sala social de l'alt tribunal, així com les presidències dels tribunals superiors de justícia del País Basc i les Canàries i de la sala social del Tribunal Superior de Justícia del País Basc i de les Audiències de Salamanca i Almeria.

A banda del bloqueig en el Consell General del Poder Judicial, les negociacions d'aquest dijous tampoc han pogut tancar un acord sobre la renovació d'altres òrgans constitucionals, com són el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes i l'Agència Espanyola de Protecció de Dades.

ARXIVAT A:
PPPSOECGPJ
Anar al contingut