Francisco Correa durant la seva declaració a l'Audiència Nacional (Efe)
Francisco Correa durant la seva declaració a l'Audiència Nacional (Efe)

Gürtel: penes de fins a 15 anys de presó pel saqueig en la visita del papa

Es consideren provats els delictes de prevaricació, malversació, frau, suborn i blanqueig en l'organització de la visita de Benet XVI a València el 2006

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional ha imposat penes de fins a 15 anys i 5 mesos de presó als principals responsables de la trama Gürtel per la visita del papa Benet XVI a València el 2016. en considerar provat que van incórrer en múltiples delictes de prevaricació, malversació, frau, suborn i blanqueig, entre altres.

La Sala Penal de l'Audiència fixa la condemna més alta per a l'exdirigent del PP gallec Pablo Crespo. El líder de la xarxa Gürtel, Francisco Correa, el condemna a 13 anys i 7 mesos de presó. I Álvaro Pérez, El Bigotes, a 6 anys i 9 mesos.

També ha condemnat a 6 anys i 9 mesos de presó l'exdirector de la Radiotelevisió Valenciana Pedro García Gimeno.

La sentència imposa penes de presó a 19 dels 23 acusats. Durant el judici va morir per coronavirus un dels processats, el president de les Corts Valencianes i exdirector general de la Policia Juan Cotino, quan ja havia declarat davant del tribunal.
 

La sentència es refereix als contractes irregulars adjudicats a empreses de la trama Gürtel per la visita del papa Benet XVI a València l'any 2006.

La causa oberta el juliol del 2016 va començar com a peça separada del cas Gürtel, quan, llavors, el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata la va enviar a València.

Els contractes els va fer la Fundació V Trobada Mundial de Famílies, creada el 2005 per organitzar la visita del papa, i els hauria adjudicat directament, sense obrir un concurs públic, cosa que vulnerava la normativa vigent.

La Fiscalia va demanar que s'ordenés investigar l'expresident valencià Francisco Camps per fals testimoni en considerar que no van dir la veritat en les seves declaracions, però el tribunal ha rebutjat la petició perquè la considera genèrica. Recorda, a més, que l'expresident està imputat en una altra causa per adjudicacions de la Generalitat, de manera que tenia dret a no declarar sobre una cosa que podia afectar la seva defensa.


Sobrecost per a l'enriquiment il·lícit

L'Audiència Nacional ha jutjat l'adjudicació al grup de Correa del contracte de subministrament de pantalles, so i megafonia per a la visita de de Benet XVI en la V Trobada de la Família, el juliol del 2006.

Del 22 acusats, 11 van reconèixer els fets i la resta els van negar. Pablo Crespo es va negar a declarar.

Encara que la sala condemna la Fundació V Trobada Mundial de la Família com a participant a títol lucratiu, ja no té obligació de pagament perquè aquesta entitat i RTVV estan extingits i perquè la Generalitat valenciana en va assumir els deutes.

El tribunal conclou que el director general de RTVV va adjudicar directament a Teconsa, empresa interposada pel grup Correa, un contracte de subministrament de pantalles, so i megafonia amb la finalitat d'enriquiment il·lícit pel sobrecost de 3,2 milions d'euros.

El contracte es va firmar per un preu excessiu, amb la col·laboració de treballadors públics de RTVV. Després, els diners que va cobrar Teconsa es van canalitzar cap a diferents beneficiaris a través d'un entramat de factures fictícies i irregulars.

La sala considera que els condemnats van participar en una ficció al servei del frau. Sosté que Correa, Crespo, Pérez Alonso i García Gimeno es van posar d'acord per contractar Teconsa i van aconseguir que la Fundació que organitzava la trobada firmés un conveni amb RTVV pel qual li van carregar el cost d'una contractació que no li corresponia.

Aquesta contractació va ser, a parer de la sala, clarament il·legal, ja que primer es va acordar l'adjudicació i després es va confeccionar l'expedient de contractació. I es va fer per un import de 7,4 milions amb IVA, molt per sobre al cost dels treball necessaris, que el tribunal estima en 3,2 milions.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióGürtel
Anar al contingut