Posem cara a les veus del metro, Renfe, Vueling, TV3 i Google Maps

Parlem amb els locutors que sentim dia a dia en anuncis, programes, pel·lícules, sèries o amb la Siri

RedaccióActualitzat

Moltes veus ens acompanyen durant el nostre dia a dia, però no els hi posem cara. Des que ens llevem i encenem la televisió o la ràdio, quan agafem el metro per anar a treballar o quan fem servir el Google Maps per arribar on has quedat amb els amics.

Són veus de persones que sentim constantment, però que no sabem quina cara fan. Ens les trobem ben d'hora al metro o al tren o a l'avió o al camp del Barça.

Són les veus de Carles Davó, Núria Deulofeu, Sílvia Vilarrasa, Albert Peñaroya... en aquest vídeo els posem cara:


Les veus del transport públic 

Carles Davó acompanya cada dia milers de persones, és qui posa la veu del Metro de Barcelona.

Es va formar com a locutor i "copy" publicitari i, més tard, es va dedicar al món del doblatge com a narrador i també posant veu a personatges reals i d'animació.

La seva veu és molt cèlebre, a part del metro, en milers d'anuncis, en documentals televisius, audioguies de museus i exposicions, entre molts d'altres exemples:

 

Una altra veu molt coneguda és la dels Ferrocarrils de la Generalitat. La seva locutora és la Núria Deulofeu.

Coneguda per ser actriu, també és reportera a l'iCat FM i protagonista al Món 3XL. Ha interpretat personatges de diverses sèries com la Irina de "La Riera" de TV3.

Ha posat veu a la Marató de TV3 del 2011 i 2012, a diversos pòdcasts, programes televisius, a la ràdio, en audiollibres i a molts anuncis. 

 

Si continuem parlant dels transports públics, la Sílvia Vilarrassa és la veu de Renfe, però també de centenars de personatges de pel·lícules i sèries. Per exemple destaquen els doblatges de l'anime al català com el personatge Sumiko Kobayashi en el "Detectiu Conan" o Akio en el "Viatge de Chihiro":

 

El doblatge, una professió que passa de pares a fills

Carla Mercader és la filla de la Sílvia i també es dedica al món del doblatge. En aquest cas, la seva veu és la que coneixem de la companyia de Vueling.

Però també té una veu fàcil de reconèixer, ja que apareix en molts anuncis d'actualitat. O també pels seus doblatges en animacions com "Ice Age 5".
 

La veu corporativa de TV3

Tothom sap quina és la veu corporativa de TV3, però poques persones coneixen que és Albert Peñaroya.

A més a més de dedicar-se al doblatge, també és professor i imparteix diversos cursos per descobrir i millorar la locució.


Les veus en el futbol

Totes aquestes veus les sentim constantment, però també passa en el futbol. Segurament coneixeu a Aleix Santacana, és l'speaker del camp del Barça.

Té una llarga experiència en la transmissió de partits, ja havia treballat al Barça TV.

 

Els assistents de veu

Actualment, les veus en els dispositius tecnològics són més comunes i el seu ús ha incrementat.

La degana de les assistents de veu és la Siri d'Apple i Iratxe Gómez va ser durant molts anys qui li posava veu.

L'Alexa, a diferència de la Siri, o de la veu de Google Maps, de Nikki García, utilitza un sintetitzador de la paraula, és a dir, no és una persona física qui posa la veu.

Aquí podeu conèixer algunes de les veus dels assistents que hi ha actualment:


El problema és que encara no tenen versió en català. Per aquest motiu, el projecte AINA creat pel centre de computació de Barcelona, és un model que permetrà en un futur que la tecnologia parli el català

 

ARXIVAT A:
Català Intel·ligència artificial
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut