Dues dones passegen per Lisboa amb mascaretes convencionals
Dues dones es passegen per Lisboa amb mascaretes convencionals

Portugal també torna a les restriccions i creix la por d'una segona onada de Covid

El país ha implantat restriccions a Lisboa per l'augment de casos de coronavirus: prohibides les reunions de més de 10 persones i bars i terrasses només poden obrir fins a les 20.00

RedaccióActualitzat

Tot tancat a partir de les vuit de la tarda i prohibides les reunions de més de 10 persones. Són les mesures que ha pres Portugal, país modèl·lic en la gestió del coronavirus, per controlar els nous brots de la pandèmia. El país se suma a Alemanya i Corea del Sud, que ja estan prenent mesures similars, i fa créixer el temor a una segona onada de Covid-19.

A Lisboa s'han detectat brots a l'àrea metropolitana que situen Portugal com el segon país europeu, després de Suècia, en nombre de contagis nous per cada 100.000 habitants.Per fer-hi front, el país ha tornat a mesures de confinament a l'àrea de Lisboa: es tanquen les terrasses dels bars a partir de les vuit de la tarda, es prohibeix el consum d'alcohol en els llocs públics i es limiten les reunions a un màxim de 10 persones.

Una de les preocupacions del govern és impedir concentracions massives, com les festes de el cap de setmana a la platja de Carcavelos, a pocs quilòmetres de Lisboa, on es van ajuntar prop de 1.000 joves. Porto, la segona ciutat de país, ha cancel·lat fins i tot les celebracions de Sant Joan.

 

Veïns de Lisboa amb mascareta en un dels tramvies que recorren la ciutat
Veïns de Lisboa amb mascareta en un dels tramvies que recorren la ciutat (REUTERS/Rafael Marchante)


Perilla el turisme i la final de la Champions

Els brots es concentren a Lisboa i a quatre municipis de la seva perifèria: Sintra, Odivelas, Amadora i Loures, on s'han incrementat sobretot des de l'inici del desconfinament el passat 4 de maig. En aquestes zones, on viuen 1,4 milions d'habitants, s'acumula la meitat dels nous casos identificats en les últimes dues setmanes en tot el país. La majoria s'afectats, segons el govern, són treballadors d'ocupació temporal i del sector de la construcció.

Un rebrot descontrolat podria afectar també la temporada turística i la celebració de la final de la Lliga de Campions. Les noves dades xoquen amb la imatge que va aconseguir Portugal de destí segur gràcies a una gestió inicial de la pandèmia que li va permetre mostrar millors números que els seus veïns europeus.


Portugal, Alemanya, Corea

Portugal se suma a les restriccions que estan imposant altres països per contenir possibles rebrots. Alemanya s'ha convertit en el centre d'aquesta estratègia després de confinar 650.000 persones al land del Rin del Nord-Westfàlia. Les autoritats de l'estat han tornat a confinar dues comarques i a restringir l'obertura de comerços i locals d'oci.

El brot a Alemanya va començar en una planta càrnica, i els seus 7.000 treballadors ja estan també en quarantena. Les noves restruccions impliquen tancar tots els bars i restaurants -excepte per servir menjar per emportar-, museus, cinemes i gimnasos. A més, s'imposen de nou les mesures de distància social.

Brots com el d'Alemanya contrasten amb el relaxament de les mesures per combatre la pandèmia a la majoria de països. L'OMS segueix alertant sobre el ritme accelerat dels contagis - que s'apropen als nou milions - mentre s'aguditza la crisi sanitària en països com Iran o Corea de Sud, immersos ja en la segona onada.

Mentrestant, al Regne Unit, un dels països europeus que més tard va reaccionar a la pandèmia ha anunciat aquest dimarts que aixecarà les restriccions de distanciament social el pròxim 4 de juliol. Una decisió que permetrà la reobertura de bars, restaurants i hotels.


Aragó i els brots a Espanya

Espanya tampoc se n'escapa. Els brots es multipliquen al país, el més important a l'Aragó, on hi ha quatre comarques que han tornat a la fase 2 per diversos focus de coronavirus relacionats amb la recollida fruita.

Aragó és la comunitat autònoma que més contagis ha registrat en les últimes 24 hores amb 45 dels 108 notificats pel Ministeri de Sanitat. Hi ha més focus, a Màlaga, a Extremadura i a València.

Els brots a l'Aragó i a la Franja mantenen les comarques de Lleida en alerta per un possible pas del virus. La Generalitat ha reforçat la vigilància donades les relacions i els intercanvis de temporers, en l'origen d'aquest repunt que ha derivat en transmissió comunitària.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut