Les ovelles mantenen controlada la vegetació a les ruïnes (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

Pompeia confia a un ramat d'ovelles la protecció d'una part del jaciment

La direcció del parc ha optat per aquesta solució barata i eficient per mantenir una part inexplorada de la ciutat italiana

El parc arqueològic de Pompeia ha fet servir, els últims anys, un gos robot, un dron i opcions d'alta tecnologia per descobrir les ruïnes que el Vesuvi va cobrir l'any 79 dC, però ara hi afegeix una solució ben tradicional: un ramat d'ovelles. Els animals s'encarreguen de mantenir una bona part del parc que encara no està oberta al públic. 

Els arqueòlegs reben l'ajuda de 150 ovelles que pasturen per uns turons esquitxats de ruïnes de cases i botigues i actuen així contra l'erosió de la naturalesa. "És un problema quan l'herba i les plantes creixen dins o sobre les parets i les cases antigues", explica Gabriel Zuchtriegel, el director del parc arqueològic de Pompeia.

La iniciativa ajuda a estalviar diners i preservar el paisatge, en un "enfocament sostenible i que és bo per a les ruïnes", sense recórrer a substàncies químiques, destaca Gabriel Zuchtriegel.

El pastor, Gaspare De Martino, amb el seu ramat (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

Gaspare De Martino, un pastor de 40 anys, porta cada dia les ovelles a Pompeia, cosa que tenia prohibida fins ara. El ramat menja i treballa a la Regió V, al nord del jaciment, en una zona inexplorada de la ciutat italiana.

"També és una cosa que realment dona una idea de com era Pompeia en l'època en què va ser redescoberta", diu el director del parc arqueològic: "Eren boscos, vinyes, ovelles, en aquest tipus d'entorn rural".

El ramat està format per 150 animals (Reuters/Guglielmo Mangiapane)

Des que les excavacions van començar fa 250 anys, s'ha pogut accedir als salons de les vil·les de les famílies patrícies i també a les estances, sòbries i pobres, on vivien els seus esclaus, així com botigues o un termopoli, un precedent dels restaurants de menjar ràpid.

Els arqueòlegs només han descobert al voltant de dos terços del jaciment, que té un total de 66 hectàrees.

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaItàlia
Anar al contingut