Una de les decoracions trobades en un mur d'una habitació de la ciutat romana
Una de les decoracions trobades en un mur d'una habitació de la ciutat romana (Parc Arqueològic de Pompeia)
Itàlia

Nova troballa a Pompeia: apartaments plens d'objectes dels veïns de la ciutat

En les habitacions on ara s'ha pogut accedir s'han trobat mobles, vaixelles i objectes personals dels habitants de Pompeia que, o bé van poder fugir de l'erupció, o van morir sepultats sota la lava

Les excavacions arqueològiques que es fan a la ciutat romana de Pompeia són font contínua de nous descobriments de la vida dels seus habitants.

El temps es va aturar de cop a la ciutat l'any 79. Una sobtada erupció del mont Vesuvi va atrapar persones, animals i objectes sota una muntanya de cendra i pedra tosca. La lava solidificada ha preservat escenes quotidianes de la vida de la ciutat com si no haguessin passat vint segles.  

Un dels objectes de terrissa trobats als nous departaments trobats a Pompeia
Un dels objectes de terrissa trobats als nous departaments trobats a Pompeia (Parc Arqueològic de Pompeia)

Dècades d'excavacions han permès accedir als salons de les vil·les de les famílies patrícies i també a les estances, sòbries i pobres, on vivien els seus esclaus.

Ara el que s'ha descobert és una zona amb habitatges del que es podria considerar, si parlem amb els termes del segle XXI, la "classe mitjana" de Pompeia. Famílies lliures, però no riques, la gran majoria dels habitants de la ciutat romana.

Plats, gibrells i parts de vaixelles atrapats entre la lava del Vesubi
Plats, gibrells i parts de vaixelles atrapats entre la lava del Vesuvi (Parc Arqueològic de Pompeia)

Són vaixelles, gerros, àmfores, objectes de vidre i terracota que estaven guardats en armaris i baguls, abandonats de forma precipitada pels que fugien de la catàstrofe i que ara ha estat possible recuperar amb els nous instruments d'excavació estratogràfica:

 

 

Són apartaments plens d'objectes de la vida quotidiana: mobles, aixovar, coberts i vaixella.

Una de les estances descobertes, amb alguns objectes d'ús comú
Una de les estances descobertes, amb alguns objectes d'ús comú (Parc Arqueològic de Pompeia)


El director del parc arqueològic de Pompeia, Gabriel Zuchtriegel, ha explicat que la troballa d'aquestes habitacions oferirà molta informació de la vida quotidiana dels estrats de població més nombrosos i amb menys poder adquisitiu de Pompeia. Grups socials fins ara poc representats en les fonts bibliogràfiques.

Una gerra i un ribell, objectes de la vida domèstica dels habitants de Pompeia
Una gerra i un ribell, objectes de la vida domèstica dels habitants de Pompeia (Parc Arqueològic de Pompeia)


Aquests apartaments que ara han sortit a la llum estan situats a la zona nord, a Regio V, un dels grans barris de la ciutat antiga. Un espai, al voltant de la coneguda com a Casa Larario, que ja s'havia excavat, en part, l'any 2018, però que encara manté un perímetre no explorat.

Feines de neteja i catalogació dels objectes trobats en la nova fase de l'excavació a Pompeia
Feines de neteja i catalogació dels objectes trobats en la nova fase de l'excavació a Pompeia (Parc Arqueològic de Pompeia)

Gabriel Zuchtriegel, director de l'excavació, explica que en l'imperi romà hi havia un ampli sector de la població "que lluitava per millorar el seu estatus social i per a qui 'el pa de cada dia' era qualsevol cosa menys un regal". Aquesta gent que havia de treballar per guanyar-se el pa és la que vivia a les estances on ara han pogut accedir els arqueòlegs.

 

Un fragment decoratiu i dos objectes d'ús domèstic
Un fragment decoratiu i dos objectes d'ús domèstic (Parc Arqueològic de Pompeia)
ARXIVAT A:
ArqueologiaItàlia
Anar al contingut