El gos robot Spot passejant pels carrers de Pompeia
El gos robot Spot passejant pels carrers de Pompeia (EFE/Parc Arqueològic de Pompeia)

Un gos robot per descobrir més secrets de la Pompeia sepultada pel Vesuvi

El Parc Arqueològic de Pompeia adquireix un robot Spot per descobrir nous elements i ajudar a millorar la seguretat de la ciutat romana

Actualitzat

Tecnologia d'última generació entre vestigis arqueològics: un robot amb forma de gos es passejarà enmig de les restes d'una ciutat sepultada pel Vesuvi fa prop de 2.000 anys.

El Parc Arqueològic de Pompeia ha adquirit un Spot, el petit robot de quatre potes capaç d'inspeccionar llocs, perquè descobrir coses noves sobre la ciutat enterrada per l'erupció volcànica i, a més, ajudi a millorar-ne la seguretat. "Un robot quadrúpede al servei de l'arqueologia", apunta el parc en un comunicat.

El gos robot entrant en una casa de l'antiga vila de Pompeia
El gos robot entrant en una casa de l'antiga vila de Pompeia (EFE/Parc Arqueològic de Pompeia)

El gos robot s'ha de moure pels carrers de la ciutat sepultada l'any 79 per registrar dades útils per estudiar-la i, també, ajudar a descobrir els túnels clandestins construïts per lladres per robar material arqueològic.

El robot es belluga amb agilitat pels racons de l'antiga vila romana i, de nit, utilitza els focus que porta incorporats:

La direcció del parc arqueològic ha explicat que l'objectiu és "fer servir solucions tecnològiques innovadores" per millorar el seguiment de les restes existents i, al mateix temps, controlar com avancen les obres de recuperació i restauració d'algunes zones.

A banda del gos Spot, Pompeia també ha adquirit un dron amb el primer làser capaç d'escanejar en 3D, que ha de facilitar la tasca dels arqueòlegs.

A banda del gos robot, Pompeia també s'ha dotat d'un dron amb un làser capaç d'escanejar en 3D
A banda del gos robot, Pompeia també s'ha dotat d'un dron amb un làser capaç d'escanejar en 3D (EFE/Parc Arqueològic de Pompeia)

El director de Pompeia, Gabriel Zuchtriegel, destaca que, fins ara, els avenços tecnològics en el món de la robòtica, la intel·ligència artificial i els anomenats sistemes autònoms no havien trobat aplicació en espais arqueològics per l'heterogeneïtat de les condicions ambientals.

Zuchtriegel posa l'èmfasi en l'ajuda que aquests robots poden aportar introduint-se a les excavacions clandestines dels voltants de la ciutat:

"Sovint, les condicions de seguretat als túnels excavats per lladres de tombes són molt difícils, de manera que l'ús d'un robot podria representar un punt d'inflexió que ens permetria avançar amb més rapidesa i total seguretat"

 

El gos robot Spot passejant entre les restes de Pompeia (EFE/Parc Arqueològic de Pompeia)
El gos robot Spot a Pompeia (EFE/Parc Arqueològic de Pompeia)(EFE/Parc Arqueològic de Pompeia)

El robot Spot, desenvolupat per la multinacional Boston Dynamics, simula un gos de quatre potes. Fa al voltant d'un metre de llargada, pesa uns 30 quilos i està equipat amb càmeres i sensors que l'ajuden a moure's.

Durant la pandèmia, a Singapur, es va utilitzar per fer tasques de vigilància i assegurar que les persones respectaven la distància de seguretat en els parcs.

L'any passat, va ser una de les grans atraccions del congrés Smart City Expo que es va fer a Barcelona.

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaItàlia
Anar al contingut