A l'habitació es conserven tres llits i diversos objectes de la vida quotidiana de la família que hi vivia (Parc Arqueològic de Pompeia)
A l'habitació es conserven tres llits i diversos objectes de la vida quotidiana de la família que hi vivia (Parc Arqueològic de Pompeia)

Troben a Pompeia una habitació d'esclaus perfectament conservada

La vil·la de Civita Giuliana, a Pompeia, continua donant sorpreses als arqueòlegs, que ara han trobat el que seria l'habitació d'una família d'esclaus

RedaccióActualitzat

La ciutat de Pompeia va quedar sepultada l'any 79 per una inesperada erupció del Vesuvi. En poques hores la ciutat va quedar completament coberta de lava i encara ara es fan nous descobriments d'estances i edificis de l'època romana.

L'última descoberta ha estat a la vil·la de Civita Giuliana, situada a la zona nord de Pompeia, i on ja s'havien trobat mesos abans una carrossa cerimonial intacta o unes cavallerisses amb les restes de tres cavalls.

Ara s'ha localitzat el que sembla que era l'habitatge d'una família d'esclaus que treballaven a la finca. Es tracta d'una modesta habitació d'uns 16 metres quadrats de superfície, amb tres llits i altres objectes de la vida quotidiana dels seus habitants com un bagul, àmfores, gerros i altres peces de ceràmica.

Els responsables de l'excavació diuen que l'espai està "en un estat de conservació excepcional" i permetrà conèixer una mica més a fons "la vida quotidiana dels antics pompeians". I, en especial, d'una part de la societat, els esclaus, dels quals ha arribat poca informació fins als nostres dies.

Pel lloc on estava situada aquesta habitació, prop de les cavallerisses, es dedueix que pertanyia als treballadors que s'ocupaven del manteniment de la vil·la romana i de la preparació i cura dels cavalls de la família propietària.

L'habitació només tenia una petita finestra a la part superior i les parets i el terra no tenia cap mena de decoració, a diferència de les estances "nobles" de la vil·la.

Vista zenital de l'habitació descoberta al nord de Pompeia
Vista zenital de l'habitació descoberta al nord de Pompeia (Parc Arqueològic de Pompeia)

Els tres llits són fets de taulons i troncs de fusta. Dos fan 1,70 metres de llarg i el tercer no arriba al metre i mig, per aquesta raó els arqueòlegs dedueixen que podria pertànyer a un nen. Sota els llits es conserven els objectes familiars, gerros i, fins i tot, un petit gibrell.

A una cantonada s'acumulen vuit àmfores de ceràmica, que, segons els experts, indiquen que l'habitació també es feia servir com a espai d'emmagatzematge.

La vil·la de Civita Giuliana va ser durant anys objecte de saquejos i robatoris sistemàtics. Els lladres van excavar túnels per arribar fins a les estances romanes i robar objectes i mosaics. El Ministeri de Cultura italià calcula que aquests robatoris han fet danys a les restes arqueològiques per valor de gairebé dos milions d'euros. Des de l'any 2017, un equip d'arqueòlegs treballa tot l'any traient a la llum els secrets que encara amaga aquesta particular vil·la romana.

Els arqueòlegs treballen des del 2017 en vil·la de Civita Giuliana, al nord de Pompeia
Els arqueòlegs treballen des del 2017 en vil·la de Civita Giuliana, al nord de Pompeia (Parc Arqueològic de Pompeia)

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut