Pell ha sortit de la presó hores després de la seva absolució (Reuters)

El cardenal Pell sortirà de la presó a Austràlia en ser absolt de pederàstia

Va ser home de confiança del papa Francesc, que aquest dimarts ha dit que prega per les "persones que pateixen condemnes injustes"

Juli Rodés AlmerActualitzat

Decisió controvertida del Tribunal Superior d'Austràlia, la màxima instància judicial del país, que ha anul·lat la condemna per pederàstia al cardenal George Pell, que va ser número tres del Vaticà a instàncies del papa Francesc.

La sentència, feta pública aquest dimarts, és ferma i no admet recurs. Al cap de poques hores, Pell ja ha sortit de la presó.


Francesc parla de "sentències injustes"

El Vaticà no ha emès, ara per ara, cap comunicat sobre l'absolució de Pell. El papa Francesc tampoc no s'ha referit explícitament a qui va nomenar responsable de les finances vaticanes, però aquest matí, abans de començar la missa del Dimarts Sant, ha dit:

"Voldria pregar avui per totes aquelles persones que pateixen sentències injustes resultat de la intransigència."


Pell havia estat considerat culpable del delicte d'abusos a menors i condemnat a 6 anys de presó, ara fa un any, per, suposadament, haver abusat sexualment de dos nens, els anys 1996 i 1997, quan era arquebisbe de Melbourne.

Els nens eren integrants del cor de la catedral de St Patrick.

Durant el judici, amb jurat popular, es va poder escoltar el testimoni d'una de les suposades víctimes, que va denunciar Pell el 2014, després que l'altra va morir.

 

El cardenal George Pell l'any 2017, durant una roda de premsa (Reuters/Remo Casilli)


La decisió de l'alt tribunal australià arriba un any després de la seva condemna, el març del 2019, i també anul·la la ratificació d'aquesta per part del Tribunal Superior de l'estat de Victòria, el mes d'agost.

Els set magistrats del Tribunal Superior basen la seva decisió en la falta de proves. Consideren que existeix "una possibilitat significativa que una persona innocent hagi estat condemnada, perquè les proves no van establir la culpabilitat amb el nivell de prova requerit".

Consideren, també, que el jurat "hauria d'haver dubtat sobre la culpabilitat del demandat respecte a cadascun dels delictes pels quals va ser condemnat".

Pell, de 78 anys, estava empresonat al centre penitenciari de Barwon, a uns 70 quilòmetres al sud de Melbourne, d'on ha sortit aquest mateix dimarts.

 

Pell, dins del cotxe amb què ha marxat de la presó de Barwon després de ser absolt (Reuters)


En el moment en què es van fer públiques les acusacions, Pell era el número tres del Vaticà, a instàncies del papa Francesc, que aquell mateix any l'havia nomenat prefecte per al Secretariat d'Economia, l'equivalent a ministre en la nomenclatura vaticana.

Pell va ser acusat formalment per la policia australiana l'any 2017.

Francesc no va nomenar un successor de Pell fins l'any passat, el jesuïta espanyol Juan Antonio Guerrero Alves.

A causa de la seva edat, més enllà dels 75 anys, als quals els càrrecs vaticans acostumen a renunciar als seus càrrecs, és poc probable que Pell reprengui la seva feina al capdavant de les finances de l'Església.

El cardenal sempre ha sostingut que és innocent.

Ho ha recordat, aquest dimarts, en un comunicat emès des de la presó després de saber la decisió del Tribunal Superior, en què també diu que ha patit "una greu injustícia", però que no vol que la seva absolució afegeixi "més dolor" a les víctimes d'abusos sexuals.

ARXIVAT A:
Pederàstia Església
Anar al contingut