Podem presenta esmenes a la reforma de la llei del "només sí és sí" i repta el PSOE

Segons els socis del PSOE, la proposta de reforma plantejada pels socialistes "degrada el sistema del consentiment" i proposen que la violència i la intimidació siguin un agreujant

RedaccióActualitzat

La trencadissa entre el PSOE i Unides Podem per la llei del "només sí és sí" s'ha tornat a evidenciar aquest dilluns, data límit per presentar esmenes a la reforma de la norma plantejada pels socialistes. Amb les hores per negociar esgotades i sense fruits, els socis de Sánchez han registrat les seves al Congrés.

"Nosaltres no ens hem aixecat de la taula i creiem que aquestes esmenes han de ser una oportunitat perquè el PSOE s'ho pensi i, en lloc de continuar pactant amb el PP una reforma que implica un retrocés i treure el consentiment del centre del Codi Penal, puguem fer una proposta que serveixi per millorar la llei", ha argumentat la ministra d'Igualtat, Irene Montero.

Les nou esmenes de Podem se centren en els supòsits de violència, intimidació i anul·lació de la voluntat que introdueix la proposta del PSOE, que va tirar endavant ara fa un mes amb els suports del PP, Ciutadans, PNB, PDeCAT i Coalició Canària. Els morats volen que es tinguin en compte com a agreujants i no com a un subtipus penal, segons ha explicat la delegada del govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, a les portes de la cambra.

És a dir, que la violència o la intimidació serveixin per elevar les penes, però que no es canviï la definició penal de l'agressió sexual.

"La violència i la intimidació poden ser circumstàncies agreujants, però no poden determinar si hi ha hagut o no una agressió sexual", ha defensat. Al seu entendre, tal com està plantejada la reforma ara mateix, s'allunya del consentiment com a eix central. "Millorar la llei ha de ser compatible amb el fet de no retrocedir, desfer o degradar el sistema del consentiment", ha afegit Rosell.

En la mateixa línia, la ministra Montero, en una entrevista a TVE, ha insistit que la reforma de la llei ha de servir "per avançar, reforçar i millorar la llei i no per retrocedir en drets de les dones de la mà del Partit Popular amb el grup socialista".

La delegada del govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha explicat el registre de les esmenes (Europa Press/A. Pérez Meca)

ERC i Bildu, en la línia de Podem

Les esmenes d'Esquerra Republicana i Bildu, que n'han registrat 21, comparteixen la tesi de Podem. També plantegen que només es modifiquin les circumstàncies agreujants, perquè consideren que reincorporar els termes "violència i intimidació" desplaça el consentiment com a l'element que diferencia una relació sexual consentida d'una agressió sexual.

Acollint-se a aquesta coincidència, Irene Montero també ha demanat al grup socialista que s'uneixi a "la majoria d'investidura que és feminista" i doni suport a les esmenes presentades pel seu grup. "El fet que tota la majoria d'investidura vagi en una mateixa línia hauria de fer reflexionar el PSOE per fer possible un acord amb la majoria feminista", ha assegurat.

Si això no passa, la reforma de la llei de llibertat sexual s'aprovarà el pròxim dijous 20 d'abril al Congrés i la setmana següent rebrà el vistiplau del Senat.Sigui com sigui, tal com ha apuntat Victoria Rosell, la reforma no afectarà les rebaixes de condemnes a delinqüents sexuals que ja estan en marxa. Segons la delegada del govern contra la Violència de Gènere, hi ha un centenar de casos recorreguts per part de la Fiscalia al Tribunal Suprem.
 

El PSOE es manté en la seva reforma

Els socialistes alerten que les esmenes plantejades pels seus socis, com les que han registrat Esquerra i Podem, no acaben amb la reducció de penes

La portaveu de l'executiva federal del PSOE, Pilar Alegría, ha afirmat que "no eviten efectes indesitjats, que és el que precisament evita la proposició que planteja el partit socialista i que ha comptat amb un ampli suport de la cambra per a la seva tramitació".

ARXIVAT A:
Unides PodemPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut