Platges tancades a França per evitar que la gent hi agafi cocaïna

Més d'una tona de droga ha arribat a la costa atlàntica els últims dies, sense que se sàpiga encara d'on ve

Sílvia MateuActualitzat

El temporal que afecta la costa atlàntica d'Europa ha arrossegat fins a les platges franceses més d'una tona de cocaïna. Una sorpresa que alguns han aprofitat per quedar-se la droga.

Davant del perill per a la salut pública, la gendarmeria francesa, amb la col·laboració de la DEA nord-americana, ha tancat les platges i vigilen la zona constantment amb vehicles totterreny i helicòpters.

 

 

El mes passat es va trobar algun paquet, però els últims dies n'han arribat més i a algunes platges s'hi veu un color blanc que no és només de l'escuma que fa el mar. La zona afectada va des de Biarritz fins a Pornic, prop de Nantes, a la Bretanya francesa.

La policia ha detingut un home de 27 anys i un altre de 17, que hi estava de vacances, amb 5 quilos de cocaïna cadascun. Tots dos van agafar la droga a la platja de Lacanau, que hi té l'accés prohibit.

 

 

El fiscal de la ciutat de Rennes, Philippe Astruc, ha parlat del perill que representa:

 

"Ens fa por que la gent intenti trobar aquests paquets i els consumeixi, cosa que és increïblement perillosa, pel risc de sobredosi. O que traficants o pseudotraficants s'aprofitin de la situació per guanyar-hi diners."

 

La droga, d'un grau de puresa del 83%, va segellada amb cel·lofana en paquets de la mida d'una capsa de sabates.

Origen desconegut

Prop d'un centenar d'investigadors dels Estats Units i d'Europa estan investigant d'on pot venir la droga.

Les autoritats creuen que podria ser un carregament procedent de Sud-amèrica que va caure al mar arran d'una tempesta. Potser va caure mentre es passava la cocaïna a una llanxa o veler des del vaixell que l'havia transportat cap a Europa. També podria ser que els narcotraficants la llancessin per la borda per evitar naufragar.

 

 

Tampoc es descarta que la droga anés en un jet privat clandestí que caigués al mar, però la hipòtesi més probable és que viatgés en vaixell, com diu el sociòleg David Weinberger, especialista en narcòtics:

"Els serveis d'informació europeus consideren que al voltant de dues terceres parts de la cocaïna que arriba a Europa ho fa per mar. Les duanes mundials només controlen entre l'1 i el 2 % dels contenidors."

Les autoritats creuen que els pròxims dies continuarà arribant droga fins a les platges.

ARXIVAT A:
DroguesFrança
Anar al contingut