Aragonès repta Sánchez a convocar un referèndum per veure si l'independentisme baixa

El president de la Generalitat exposa els projectes per a l'últim trimestre i reitera que hi ha majoria al Congrés per avançar en la desjudicialització si hi ha "voluntat política"

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha desafiat aquest dimarts el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

Ho ha dit en la compareixença per fer balanç del curs polític, després de celebrar l'última reunió del Consell de Govern abans de començar les vacances d'agost.


La taula i la desjudicialització

El president de la Generalitat ha dedicat part de la compareixença a argumentar a favor un dels acords sorgits de la taula de diàleg i negociació amb el govern espanyol: la desjudicialització de la política.

Segons Aragonès, abans que acabi l'any s'han de concretar propostes, sobretot la reforma del delicte de sedició, i ha tornat a assegurar que "si hi ha voluntat política", hi ha una majoria parlamentària a Madrid per aprovar-les, tot i que ha demanat "discreció":

"Les reformes que s'hagin de produir, els canvis que s'hagin de produir, tal com tenim estipulat, hauran de ser efectius abans de finals de desembre, però necessitem discreció, i l'objectiu és ningú més a la presó a causa del seu compromís polític, ningú més a l'exili a causa del seu compromís polític, ja n'hi ha prou d'atacar els patrimonis de les famílies a causa del compromís polític."


Aragonès a Sánchez: "Posi les urnes"

El president ha assegurat que, en aquesta taula, el govern continua tenint l'autodeterminació de Catalunya com a objectiu, i en al·lusions a l'afirmació de Pedro Sánchez que el procés de diàleg ha fet baixar el suport a l'independentisme, l'ha reptat a convocar un referèndum:

"Som molt conscients, i així ho hem reconegut de forma explícita en l'acord de la taula de negociació la setmana passada, que som lluny de resoldre el conflicte polític, perquè les posicions són lluny. I si són lluny és perquè nosaltres mantenim el que hem defensat des del primer dia: autodeterminació i amnistia."

"Si el president del govern espanyol està tan segur que el diàleg i la negociació neutralitzen o minimitzen l'independentisme, que posi les urnes, que votem en un referèndum, si tan segurs estan que guanyaran, que posin les urnes. Si no les posen és que saben que no guanyaran."

Projectes per al 4t trimestre

Pere Aragonès ha centrat la seva compareixença en els projectes que el govern té previst engegar durant l'últim trimestre de l'any.

Segons ha exposat, un dels més importants serà la gratuïtat de l'últim curs de l'escola bressol, un pas més per aconseguir la gratuïtat de l'etapa educativa de 0 a 3 anys.

Un altre és el Pacte Nacional per la Indústria, que Aragonès ha dit que preveu poder signar a principis de setembre, i que ha de suposar "una aposta clara per la reindustrialització" del país.

El govern de la Generalitat reunit com a Consell de Govern, aquest dimarts a Barcelona (ACN)

En aquest sentit, un dels projectes concrets que ha destacat és el Hub Digital de l'Audiovisual i el Videojoc que, ubicat a les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, s'espera que sigui centre de referència de creació de continguts digitals i audiovisuals.

També la creació d'una empresa d'energia pública, que es vol impulsar coincidint amb la reunió de la coalició de governs estatals i subestatals que s'han compromès a lluitar contra el canvi climàtic.


"L'embat judicial" del 25% de castellà

Pel que fa a l'acció de govern ja feta, Aragonès s'ha felicitat dels pactes que s'han tancat fa poc, sobretot el pacte sobre la llengua catalana, que ha relacionat amb el 25% de castellà a l'escola.

En aquest sentit, ha assegurat que "s'ha respost amb rigor" a l'"embat judicial dels percentatges lingüístics a les escoles", cosa que ha permès "preservar el model d'escola en català".

També ha destacat el Pacte per la Salut Mental i el Pacte per la Justícia, a més de les noves delegacions a l'estranger, i l'augment dels ajuts a la recerca que hi ha hagut.

Pel que fa a l'àmbit laboral, el president s'ha felicitat que ara hi hagi a Catalunya 67.000 aturats menys que fa un any, i ha assegurat que tant l'exportació com l'arribada d'inversió estrangera estan en màxims.


El paper de Junts i el discurs de Laura Borràs

Preguntat per les conseqüències de la suspensió de Laura Borràs com a diputada i com a presidenta del Parlament, Aragonès no ha volgut valorar la possibilitat que Junts deixi el govern.

El president, però, ha dit que cap conseller de Junts li ha dit res en aquest sentit, i ha afegit que, en tot cas, té "el màxim respecte" per les "dinàmiques internes" dels altres partits.

Pel que fa al dur discurs de Borràs després de la suspensió, Aragonès ha dit que no té res a afegir sobre el tema al que ja va dir la setmana passada.

Aragonès ha assegurat que la seva intenció és aïllar l'acció de govern dels conflictes dels partits i d'altres àmbits que no responguin a l'interès de la ciutadania:

"Mirada llarga, màxima ambició, voluntat de suma, deixem enrere les batalletes del dia a dia, i centrem-nos a prendre decisions que millorin la vida de la ciutadania, i en els grans consensos."

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat pel 2023, Aragonès ha dit que s'han de dissenyar per combatre la inflació i s'ha mostrat convençut que els pot aprovar amb la mateixa majoria de la seva investidura, i també amb el suport dels Comuns.

En aquest sentit, pel que ha dit en la compareixença, descarta buscar el suport del PSC i espera convèncer la CUP.

 

 

ARXIVAT A:
Pere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut