Tret de sortida pel hub digital i audiovisual de Catalunya a les Tres Xemeneies del Besòs

El govern vol convertir l'espai en un parc tecnològic i formatiu i en un centre de recerca de referència mundial, per impulsar el talent local i atraure l'internacional

Actualitzat

El futur hub digital de l'audiovisual i el videojoc de Catalunya ja és una mica més a prop i s'ubicarà a les Tres Xemeneies del Besòs. Aquest espai es transformarà en un parc tecnològic i formatiu i en un centre de recerca.

El govern, entre els acords de l'última reunió abans de les vacances, ha signat el que encarrega al departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i al de Cultura que tirin endavant el hub digital de l'audiovisual i el videojoc per convertir Catalunya en un centre europeu referent a escala mundial del sector

"Crear un centre de producció, recerca, capacitació i especialització professional i de serveis per als sectors audiovisuals i de continguts digitals: un parc tecnològic i formatiu de nova generació, dotat d'infraestructures i serveis avançats amb vincles a escala local, nacional i internacional."

Amb aquesta macroestructura el govern busca ajudar les empreses del sector audiovisual i del videojoc a ser més competitives, i també a normalitzar l'ús del català al sector. També es vol atreure empreses i talent internacional com, per exemple, HBO o Netflix.

Dins d'aquest hub també hi haurà el Catalunya Media City, un espai de producció, formació i recerca audiovisual amb platós, estudis per a rodatges. 

Es preveu que la inversió total rondi els 400 milions d'euros, que es repartirien a terços entre la Generalitat, l'Estat --amb els fons Next Generation-- i l'oferta privada.

Està previst que la infraestructura estigui llesta cap al 2030, però mentrestant es duran a terme diferents activitats per fomentar l'audiovisual.

 


Impuls a un sector creixent 

A Catalunya, que compta amb esdeveniments com el MWC i l'ISE, hi ha més de 19.000 empreses dedicades a l'economia digital, que ja suposen el 13% del PIB català. A més, els darrers anys s'ha observat un creixement anual del 10% dels professionals digitals, que ja arriben a 100.000, i un fort augment del nombre de start-ups, fins a arribar a les 2.000 actuals, amb un creixement del 75% en els darrers anys.

Per la seva banda, el sector audiovisual català concentra 1.105 empreses, que facturen més de 6.700 M€ i ocupen prop de 26.700 persones.

La ubicació del hub als terrenys i edificis de les Tres Xemeneies és idònia, segons el govern, per "formar part d'un ecosistema de projectes energètics i de formació i recerca, com ara el Campus de la UPC Diagonal-Besòs". 

A més, precisament a Sant Adrià de Besòs, entorn de les Tres Xemeneies, s'ubicarà la Barcelona Cable Landing Station, el primer port digital de cables submarins d'àmbit internacional de Catalunya, que pretén garantir la millor connectivitat. Es tracta del punt d'arribada de múltiples cables submarins de fibra òptica d'alta capacitat de la Mediterrània i porta d'entrada i enllaç dels cables procedents de l'Àsia, l'Àfrica i el Mediterrani que volen connectar-se amb els EUA per la via més ràpida possible.

El projecte ajudarà a connectar i millorar la façana del Besòs (ACN/Endesa)

Reactivació urbana i social

A més, segons el govern, el projecte "afavorirà la reactivació econòmica, la regeneració urbana i social del territori, la formació i capacitació de la ciutadania i la transformació ecològica i digital de Catalunya".

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha destacat la necessitat de transformació de la zona del Besòs.

"La ribera del Besòs és una de les zones de Catalunya que necessiten més l'impuls transformador del govern de Catalunya i de les institucions. Estem parlant de barris sencers que moltes vegades han sentit que no se'ls tenia en compte. El fet de posar-hi una activitat econòmica d'àmbit creatiu ha de permetre moltes polítiques de transformació social i urbana d'aquest espai, que té molt marge de millora i potencial."

L'abast del desenvolupament de l'entorn depèn, segons Aragonès, dels projectes de cada municipi implicat --a més de Sant Adrià de Besòs, de Barcelona i Badalona--, que s'han d'incloure al pla de desenvolupament urbanístic (PDU) que aprova el govern. 

L'objectiu és completar i connectar la façana marítima de tota la regió metropolitana, i replantejar les Tres Xemeneies com a part del patrimoni industrial col·lectiu del país, símbol d'identitat i de reconversió econòmica.


De central tèrmica a hub 

El 2016 l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va aconseguir evitar l'enderrocament de les Tres Xemeneies de la central tèrmica del Besòs declarant l'edifici com a bé cultural d'interès local (BCIL). La propietària, Endesa, volia destruir les instal·lacions, que estaven en desús des del 2011. La Diputació de Barcelona va avalar la petició municipal "per garantir la màxima protecció de les Tres Xemeneies pel seu valor històric, industrial, identitari i paisatgístic".

Des d'aleshores, s'han estudiat diferents usos de l'emblemàtic edifici i dels seus terrenys que han atret arquitectes de tot el món. El concurs arquitectònic i de les obres per a aquest projecte encara no s'ha obert. 

El president del clúster, Miquel Rutllant, va presentar la proposta el setembre passat (ACN/Albert Segura Lorrio)

Amb l'acord signat aquest dimarts pel govern s'ha decidit l'ús definitiu d'aquest espai per fer-hi el hub digital, audiovisual i del videojoc. Ha quedat descartada per a aquesta ubicació la proposta de l'empresari egipci Mohamed Aly, de fer-hi un hub per al desenvolupament sostenible de la pau, que haurà de trobar una altra ubicació.

 

ARXIVAT A:
Digital VideojocsTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut