Per què les dones han liderat amb més èxit la gestió del coronavirus?

Alemanya, Dinamarca, Finlàndia, Islàndia o Taiwan, amb dones al capdavant, han tingut més bons resultats que els seus veïns en la gestió de la pandèmia

Sílvia HerasActualitzat

La gestió de la Covid-19 i les seves conseqüències està donant resultats molt desiguals segons els països. Però, entre els que se'n surten més bé, com Alemanya, Dinamarca o Taiwan, hi ha un tret que es repeteix: estan liderats per dones. No és una norma infal·lible, però s'hi combina un treball eficaç amb la transparència i l'empatia que molts altres líders no han sabut, o no han volgut, posar en pràctica.

El president dels Estats Units, Donald Trump, té un altre estil de fer les coses i en dona mostres gairebé cada dia. Un exemple va ser la setmana passada, quan va visitar una fàbrica de cotxes que fa respiradors i presumia de no portar mascareta, teòricament obligatòria dins les instal·lacions. "No volia donar a la premsa el plaer de veure-me-la", va dir.

 

Entre els mitjans més conservadors dels Estats Units, s'ha arribat a escriure que si el president es posés mascareta voldria dir que sucumbeix davant l'enemic. És la idea tradicional de la masculinitat: el president ha de projectar poder, força i valentia.

També es veu en eI llenguatge bèl·lic que hem sentit sovint en aquesta crisi: el virus és un enemic que s'ha de batre.

 

Comitè tècnic del coronavirus a Espanya (EFE/José María Cuadrado Jiménez)

 

"Socialment, hi ha la idea que els líders han de mostrar aquesta autoritat" i amagar les emocions, com assenyala la doctora en Psicologia Social Montse Plaza Aleu, que ho contrasta amb l'exemple de Noruega, amb Erna Solberg:

"El que ha fet ha estat una comunicació clara, amb rodes de premsa específiques per a infants, ha utilitzat un llenguatge emocional molt clar i fins i tot m'atreviria a dir que ha utilitzat l'amor en els seus discursos i en la seva manera de ser, però això socialment no està associat a un bon lideratge."

 

Als antípodes de Trump, i d'un país desbordat per la pandèmia, Noruega, amb 235 morts, o Nova Zelanda amb 21 i el coronavirus erradicat. Al capdavant, dues dones que han fet una bona gestió, com diu Montse Plaza Aleu:

"Jo penso que hi ha com dos elements clau: han donat valor a la vida i han evidenciat que les dones som les grans gestores de les cures."

 

Erna Solberg en una visita a una escola de Noruega (Reuters/Norsk Telegrambyra)

 

Jacinda Ardern, la primera ministra de Nova Zelanda, el dia que va imposar el confinament, es va dirigir a la població per Facebook vestida amb una dessuadora, explicant que acabava de posar el seu fill de mesos a dormir i amb aquest missatge.

"No us desanimeu quan veieu l'increment de casos, és la tendència, tots els esforços es veuran recompensats si tots seguim les normes."

La població li va agrair l'empatia i la sinceritat.

 

Alemanya, Finlàndia, Dinamarca, Islàndia o Taiwan han tingut resultats molt més bons que els seus veïns en la lluita contra el coronavirus. Merkel s'ha dirigit a la població amb claredat, sinceritat i humilitat. La primera ministra danesa va actuar amb rapidesa i bon humor, fins al punt de penjar a Facebook imatges rentant plats durant el confinament.

La bona gestió de tots aquests països mostra una tendència: els països liderats per dones semblen més exitosos amb la pandèmia. Òbviament, també hi ha homes que ho han fet bé i dones que ho han fet malament; no se'n pot desprendre una conclusió taxativa, però potser sí algunes lliçons.

ARXIVAT A:
Coronavirus FinlàndiaAlemanyaNova ZelandaCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut