Sánchez i Iglesias escenifiquen un acord de govern "rotundament progressista"
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, aquest dimarts abraçant-se al Congrés dels Diputats (EFE)
Madrid

Sánchez i Iglesias escenifiquen un acord de govern "rotundament progressista"

El líder d'Unides Podem podria ser el vicepresident del primer govern de coalició postelectoral des de la restauració de la democràcia

RedaccióActualitzat

Sorpresa majúscula aquest dimarts al migdia a Madrid: el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el d'Unides Podem, Pablo Iglesias, han presentat un acord programàtic per a la investidura, que inclou un govern de coalició entre les dues forces polítiques. 

La compareixença, que s'ha fet 25 minuts més tard del que s'havia anunciat, ha començat amb unes breus paraules de Sánchez, i amb la signatura pública del document que han pactat els dos líders.

 

Iglesias: "L'experiència del PSOE i la valentia de Podem"

Després de la signatura, Pablo Iglesias ha assegurat que amb aquest acord el líder del PSOE "pot comptar amb la nostra lleialtat":

"Per a nosaltres és un honor poder treballar des del govern del país per millorar la vida dels nostres compatriotes. Sánchez sap que pot comptar amb la nostra lleialtat i buscarem l'acord amb altres grups per assolir la investidura."

Segons ha dit, aquest acord implica "deixar enrere qualsevol retret" i dedicar-se a "treballar junts", combinant "l'experiència del PSOE i la valentia de Podem":

"Com vaig dir la nit electoral en conèixer els resultats, el que a l'abril era una oportunitat històrica s'havia transformat en una necessitat històrica."


Sánchez: Un govern "rotundament progressista"

Després d'Iglesias, ha parlat Sánchez, que ha assegurat que l'acord és "il·lusionant i important", i que el govern que en sortirà serà "rotundament progressista":

"Els espanyols han parlat i ens correspon traduir la seva voluntat i superar la situació de bloqueig."

"Aquest nou govern serà un govern rotundament progressista perquè treballarà per al progrés de tots els espanyols. El que no hi cabrà serà l'odi i la confrontació entre espanyols."

El líder del PSOE ha assegurat que és conscient de "la decepció" que es va generar al juliol quan no va haver-hi acord, i també que vol que aquest duri 4 anys:

"Aquest acord neix amb l'objectiu d'obrir-se a altres forces polítiques perquè pugui ser sostenible al llarg de la legislatura."

En aquest sentit, per prosperar en la investidura, aquest acord necessitarà sumar vots als 155 diputats que tenen conjuntament. És més que probable que no els costi aconseguir que hi votin a favor els 3 de Més País i el del Partit Regionalista de Cantàbria, i arribar així a 159.

A partir d'aquí els caldrà o aconseguir més vots a favor, o almenys l'abstenció de prou forces polítiques perquè els vots negatius no siguin més que els favorables. Al juliol, Sánchez ja va aconseguir les abstencions del PNB, d'ERC i de Bildu.

Sánchez i Iglesias han fet aquestes declaracions davant de la premsa però no han permès que els periodistes els fessin preguntes.

 


Reunió secreta

Aquest acord implica la formació d'un govern de coalició del PSOE i Unides Podem, que serà el primer des de la recuperació de la democràcia format per dues forces polítiques que han anat per separat a unes eleccions.

Una vicepresidència podria ser per a Pablo Iglesias, però els líders han dit que ara toca obrir etapa per negociar amb altres formacions per aconseguir superar la investidura.

El pacte s'ha forjat aquest dilluns en una reunió secreta entre els dos líders, mentre en paral·lel el PSOE assegurava que els pròxims dies obriria una ronda de converses amb els partits.

Tot plegat, diametralment oposat al que va passar després del 28A, en què les mateixes dues forces van anar distanciant-se cada vegada més al llarg de les setmanes i els mesos.

"Fomentar el diàleg" a Catalunya

En l'acord, de 10 punts, n'hi un d'específicament dedicat al conflicte polític a Catalunya, i que propugna "fomentar el diàleg" amb "fórmules d'entesa i trobada, sempre dins de la Constitució".

"Garantir la convivència a Catalunya: el govern d'Espanya tindrà com a prioritat garantir la convivència a Catalunya i la normalització de la vida política. Amb aquesta finalitat, es fomentarà el diàleg a Catalunya, buscant fórmules d'entesa i trobada, sempre dins de la Constitució. També s'enfortirà l'estat de les autonomies per assegurar la prestació adequada dels drets i serveis de la seva competència. Garantirem la igualtat entre tots els espanyols."

Els altres punts estan dedicats a enfortir l'estat autonòmic, la justícia fiscal i l'equilibri pressupostari i també lluitar contra la corrupció i la precarietat laboral.

També a promoure la transició energètica per fer front a la crisi climàtica, a més de polítiques feministes i d'igualtat i el dret a una mort digna.


"Cap a un govern de coalició"

Alberto Garzón, coordinador d'Esquerra Unida, força integrada a Unides Podem, ho ha avançat a Twitter: 

 

També Jaume Asens, d'En Comú Podem, ha assegurat que l'acord significa "avançar cap a un govern de coalició":


També l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha celebrat l'acord, assegurant que "era una obligació" arribar-hi:  

Per la seva banda, el líder del PSC, Miquel Iceta, s'ha mostrat "esperançat" amb l'acord:

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions generals 2019-10NPedro SánchezPablo IglesiasInvestiduraPSOEUnides Podem
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut