Sánchez vol veure més homes sense corbata a llocs oficials i empreses per ajudar a reduir el consum elèctric
Sánchez ha fet l'anunci en una entrevista radiofònica (EFE/Chema Moya)
Madrid

Pedro Sánchez demana aparcar la corbata com a mesura d'estalvi energètic

El president espanyol insta els ministres i alts càrrecs a seguir el seu exemple per estalviar energia i doblegar la corba de la inflació

RedaccióActualitzat

Americana blava, camisa blanca amb l'últim botó descordat i sense corbata. Així ha aparegut Pedro Sánchez al palau de La Moncloa en la compareixença per presentar el balanç de govern del primer semestre de l'any.

I el fet de no portar corbata no era una llicència perquè s'acosten les vacances i es relaxen les exigències en la vestimenta. Pedro Sánchez ha volgut donar un missatge clar traient-se la corbata: ha dit que és un gest personal per contribuir a l'estalvi energètic i ha demanat als seus ministres i als alts càrrecs de l'administració que segueixin el seu exemple i tampoc facin servir corbata a partir d'ara.

L'objectiu de Pedro Sánchez és que ciutadans i empreses redueixin un 7% el consum de gas i vol que el seu exemple el segueixin al sector privat. Tal com ha dit: "Estalviar energia és una feina de tots i és prioritari".

"No porto corbata. Això significa que tots podem estalviar des del punt de vista energètic i he demanat als ministres i a tots els responsables públics, i al sector privat, en la mesura del possible, que quan no sigui necessari no utilitzin corbata, i així tots estalviarem."

Deixar la corbata a casa ha estat una de les poques concrecions d'un paquet de mesures per a l'eficiència i l'estalvi energètic que el govern de Sánchez presentarà dilluns que ve.

El president espanyol ha afirmat que reduir la factura energètica contribueix a "reduir la dependència de l'agressor, Putin, i a doblegar la corba de la inflació". Amb un IPC disparat, de nou, el mes de juliol, Sánchez ha anunciat que al setembre portarà a Brussel·les una sèrie de propostes per reformar el mercat elèctric i deslligar-lo del preu del gas.

Fins llavors, i a les portes d'un mes d'agost en què gran part de la població fa vacances d'estiu, la mesura d'oblidar la corbata i adoptar un vestuari més d'acord amb les altes temperatures pot ajudar a reduir la dependència de l'aire condicionat i, de retruc, el consum elèctric.

Crítiques del PP

Però la mesura no ha estat ben rebuda des del Partit Popular. El PP s'ha afanyat a criticar que, poca estona després de la compareixença sense corbata, Pedro Sánchez ha fet servir un helicòpter per volar des de la Moncloa fins a l'aeròdrom militar de Torrejón de Ardoz. Allà ha agafat un avió Airbus A-30 de l'Exèrcit de l'Aire que el portarà a fer una ruta per diversos països balcànics com a mostra de suport a la seva adhesió a la Unió Europea.

Des de les files populars es critica que el president espanyol hagi fet servir un helicòpter, que té un alt consum de combustible, per recórrer els 25 quilòmetres que separen la seva residència de la base militar:

 

No és el primer polític socialista que intenta aparcar la corbata. Ara fa onze anys, l'exministre d'Indústria Miguel Sebastián va voler implantar l'absència de corbata al Congrés dels Diputats, també per raons mediambientals. Sense gaire sort, perquè la seva intervenció va provocar un enfrontament amb el president de la cambra, José Bono, que assegurava que aquesta peça "ajuda a mantenir la disciplina en el vestir".

Després de la picabaralla entre Sebastián i Bono, l'ús de corbata al Congrés dels Diputats continua sent majoritari, amb poques excepcions.

Gabriel Rufián alterna els dies amb corbata i sense corbata al Congrés
Gabriel Rufián alterna els dies amb corbata i sense corbata al Congrés (Europa Press / Eduardo Parra)

 

El ministre de Consum, Alberto Garzón, també sense corbata al Congrés
El ministre de Consum, Alberto Garzón, també sense corbata al Congrés (Europa Press / Alberto Ortega )

Durant la pandèmia, el teletreball i les reunions virtuals van ajudar a relaxar exigències de vestuari en moltes empreses. En algunes professions els canvis en els espais de treball durant els anys de la covid han accelerat la modificació dels codis de vestimenta i la corbata, a poc a poc, comença a estar en desús.

Les botigues de moda masculina han notat un descens en la venda de corbates, que ara, en molts casos, es venen bàsicament per a cerimònies.

 

 

ARXIVAT A:
EnergiaCrisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut