Manifestacions dins les instal·lacions de la mateixa cimera del clima
Las manifestacions s'han fet dins les instal·lacions de la mateixa cimera del clima (EFE/Sedat Suna)

"Pagueu el vostre deute climàtic", el clam dels activistes a la COP27

Aquest dissabte s'ha fet la primera manifestació d'activistes dins d'una Cimera del Clima, ja que a Egipte està prohibit manifestar-se

Georgina Pujol/Marta JerezActualitzat

Primera gran manifestació que activistes i ONG fan dins d'una Conferència del Clima. Coincidint amb una jornada de protestes a tot el món, aquesta vegada la mobilització s'ha hagut de fer dins de les instal·lacions de la COP27 perquè Egipte té prohibit manifestar-se.

Centenars de participants han ocupat l'avinguda principal del recinte de la cimera a Sharm al-Sheikh i l'han inundat amb cartells de "Paga el teu deute climàtic" i càntics d'"El poble unit mai serà vençut".

El lema 'Pagueu el vostre deute climàtic' als països rics ha estat un dels més repetits
El lema "Pagueu el vostre deute climàtic" als països rics ha estat un dels més repetits (CCMA)

Exigeixen a les nacions més riques i contaminants que paguin per les pèrdues i danys que ja estan patint els països més vulnerables a la crisi climàtica i dels quals són responsables.

 

Els activistes aixequen la veu a Sharm al-Sheikh

Irene Vivas és membre de Joves Verds Europeus i interpel·la els joves a no votar a qui negui l'emergència climàtica: "El nostre futur està en risc i som responsables d'aquesta crisi."

"No entenc com hi ha polítics al nostre país que encara neguen l'existència o la causa humana del canvi climàtic."

La Xarxa d'Acció Climàtica CAN Europa és una coalició d'ONG que lluita contra el canvi climàtic molt activa a la COP27. La seva portaveu, Nina Tramullas, explica la importància d'invertir en mitigació: "És molt important entendre que tots els diners que no invertim ara a mitigar, reduir les emissions i adaptar-nos seran diners que estem invertint per intentar apagar el foc, literalment."

Justícia climàtica i drets humans és el que reivindiquen els manifestants (CCMA)

Sara Bouhrehiyi és membre de la Confederació d'Ecologistes en Acció, està seguint la cimera de la COP des del primer dia i posa en valor el paper de la societat civil: "Demanem que la Unió Europea es posicioni del costat dels països del sud global per crear mecanismes de finançament que actuïn des d'ara mateix".

Bouhrehiyi reclama que aquests mecanismes puguin ajudar en els fenòmens climàtics com la sequera i les inundacions: "Cal que no es retardi encara més el procés."

A banda, també clamaven pels drets de les dones i per l'alliberament dels presos polítics. De fet, hi ha participat Sanaa Seif, la germana d'Alaa Abdel-Fattah, el ciutadà britànic-egipci en vaga de fam a una presó egípcia. Tot i que avui han volgut que el protagonisme se l'emportin les reivindicacions per evitar el desastre climàtic.

La germana d'Alaa Abdel-Fattah, al centre, de negre
La germana d'Alaa Abdel-Fattah, al centre, de negre (CCMA)

 

Els països del sud reclamen compensacions

La qüestió de les pèrdues i els danys, els diners que exigeixen les nacions pobres per la destrucció del clima, és un dels temes clau de la COP27. Però ja fa anys que ha estat motiu de discussió entre el nord i el sud global.

A Egipte està prohibit manifestar-se, així que els activistes han entrat a dins la cimera (CCMA)

Anna Pérez Català, investigadora de l'Institut de Desenvolupament Sostenible i Relacions Internacionals (IDDRI), assegura que el sud té un paper molt important en aquesta conferència: "Sí que és veritat que és una COP amb una veu molt potent del sud i dels moviments socials del sud i no sé si parlarem de drets humans, però realment veurem com es mobilitzen."

 

Els costa molt arribar a un consens. Però els científics alerten que cada any que passa les emissions de gasos contaminants augmenten encara més, i els fenòmens meteorològics extrems empitjoren.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut