On és Kate Middleton? L'insòlit buit de poder a la monarquia britànica

La princesa de Gal·les es recupera, oficialment, d'una operació abdominal i, fins aquest dimarts, feia més de dos mesos que no se la veia públicament

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Coia Ballesté Brumós

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Regne Unit

@CoiaBalleste
Actualitzat

Ni el millor guionista de "The Crown", l'exitosa sèrie sobre la reialesa britànica, podia crear un guió de ficció tan enrevessat i inversemblant. Cap dels quatre membres principals de la família reial està operatiu al 100%. Cap d'ells està exercint plenament, ni tan sols al 50%, les seves funcions.

Carles III, el rei, té càncer; la reina Camil·la, esgotada, s'ha agafat vacances; Guillem, el príncep hereu al tron, desapareix sovint, segons palau, "per motius personals", i Kate Middleton es recupera, oficialment, d'una operació abdominal.

El cas més delicat i enigmàtic és el de la princesa de Gal·les, Kate Middleton: no se l'ha vist des del dia de Nadal de l'any passat. El 17 de gener va entrar a la clínica per una cirurgia abdominal programada, s'hi va estar unes dues setmanes pel postoperatori i segueix a casa, de baixa, recuperant-se.
 

La figura més estimada de la reialesa 

No se l'espera, com a mínim, fins després de Setmana Santa. L'equip mèdic que l'està atenent manté que l'operació va anar com estava previst i que la princesa es recupera favorablement, però l'opacitat sobre la seva evolució està generant infinitat d'hipòtesis i debats. La dona més fotografiada del món va passar a ser la menys vista en qüestió d'hores.

Durant anys, Caterina ha estat portada gairebé diària de la majoria dels diaris del Regne Unit, sobretot dels de més tirada. La seva imatge ha passat davant de la de tota la resta de la família: ha eclipsat Guillem, amb escreix; també al rei; i per descomptat a Camil·la.

És, amb molta diferència, la membre més estimada de la família reial. És la imatge a la qual els britànics, i el món, s'han acostumat els últims anys. Sempre perfecta, sempre somrient, gestionant la família, els fills i la seva pròpia imatge. Sempre representant les tradicions que els britànics respecten més.

Kate Middleton lliura el trofeu Wimbledon a Novak Djokovic, en una imatge d'arxiu del 2022 (Europa Press)

Però l'hereva d'Elisabet II també ha desaparegut, i sense avisar. Només Meghan Markle li podia fer una mica d'ombra, ella i Enric, però els ducs de Sussex viuen ara en un desterrament "volgut" als Estats Units.
 

Primera imatge després de dos mesos

La icona global que representa Kate Middleton va reaparèixer aquest dimarts per a milions de persones. Es va publicar la primera imatge seva després de més de dos mesos. És una fotografia poc clara, però es veu perfectament com està asseguda al seient de l'acompanyant d'un cotxe conduït per la seva mare.

Porta ulleres de sol fosques i no s'hi veu res més que sigui especialment destacable. Una fotografia simple que va publicar una web dels Estats Units i que s'ha reproduït a tot el món, menys al Regne Unit.

Durant les últimes setmanes, hi ha hagut tota mena de rumors sobre la "desaparició" de Kate Middleton, tots els imaginables i més. Fins i tot s'ha demanat al Palau de Kensington, que gestiona la comunicació dels prínceps de Gal·les, la publicació d'alguna imatge o explicació sobre l'estat de la princesa.

El silenci ha estat la resposta i, com més s'ha allargat, més ha crescut la pressió global per saber per què ha desaparegut Kate de la vida pública.

Pacte de silenci dels mitjans anglesos

Aquí, al Regne Unit, els mitjans majoritàriament no han publicat la fotografia, argumentant que és una qüestió de privacitat, però també seguint les consignes marcades pels palaus de Buckingham i Kensington.

Alguns mitjans han fet notícies explicant que hi ha una nova fotografia d'ella, que ha estat feta per paparazzis no autoritzats pel Palau i no mostren la imatge.

El pacte de silenci indica per alguns que la situació és molt greu i, per altres, del que es tracta és de respectar el dret a la intimitat, un dret poc tingut en compte en molts altres casos i amb altres membres de la família.
 

Camil·la ha sostingut la corona

Kate no hi és, i desaparegudes les dues peces de llinatge reial, el rei i el príncep, la primera figura ha estat Camil·la Parker-Bowles. Un altre gir de guió impossible, si no fos perquè que ha passat de veritat.

Ella, que va ser la dona més odiada del Regne Unit, ha sostingut la corona les últimes setmanes. Però no ha pogut amb tant de pes, un mes de feina i 13 actes oficials de representació l'han esgotat. Camil·la s'ha agafat vacances i ha marxat sola mentre el rei segueix el tractament pel càncer.

La reina Camil·la juntament amb el rei Carles III, en una imatge d'arxiu (Europa Press)

Hi ha tan pocs membres de la família reial operatius que fins i tot s'ha hagut d'activar el duc de Kent, cosí de la reina Elisabet II, i que amb 88 anys té la mobilitat reduïda.

També ha reaparegut el príncep Andreu, l'amic de Jeffrey Epstein acusat d'abús d'una menor i apartat fa temps de la família reial. La imatge d'Andreu i el duc de Kent liderant la reialesa és insostenible, lamentable i mostra un desordre i un descontrol absoluts.

L'escenari post-Elisabet II

Mentrestant, a Montecito, als Estats Units, els repudiats Meghan i Enric s'ho miren amb un cabàs de crispetes des del sofà de la seva residència de luxe. I els guionistes de "The Crown" reconnecten l'ordinador.

Si els "royals" continuen així, "The Crown" segur que superarà "Coronation Street", la sèrie britànica més llarga en la història de la televisió mundial.

Encara bo que Elisabet II ja va apagar la seva televisió. La seva imatge des del balcó de Buckingham és eterna, una balconada que ella mantenia ordenada i on no cabia ningú més. Ara, en canvi, regna el caos i la balconada està buida, tant de personatges com de poder. 

ARXIVAT A:
Reina Elisabet IICarles III
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut