Xavier Antich, president d'Òmnium Cultural (ACN/Blanca Blay)

Òmnium es querella per les infiltracions de policies a entitats juvenils independentistes

Un policia nacional hauria estat infiltrat durant dos anys en el SEPC i va intentar captar com a confident un estudiant de Jovent Republicà

Actualitzat

Òmnium ha presentat una querella a l'Audiència Nacional contra el Ministeri de l'Interior per les suposades infiltracions de la policia espanyola en organitzacions juvenils independentistes. Òmnium denuncia que aquesta pràctica, així com l'espionatge il·legal, forma part de la causa contra l'independentisme.

L'entitat critica que el ministre Grande-Marlaska hagi ignorat el requeriment que se li va presentar per aturar el monitoratge policial en moviments com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) o el Jovent Republicà, les joventuts d'ERC. Òmnium considera que infiltrar-s'hi vulnera el dret de la intimitat i el dret de l'associació dels afectats.

L'entitat independentista ha informat aquest dilluns que inicia ara la via judicial davant el que considera una "clara vulneració de drets fonamentals, espionatge i persecució política en el moviment independentista", segons ha dit el president d'Òmnium, Xavier Antich, en un comunicat.

"Marlaska fa cas omís a la vulneració de drets fonamentals i no respon a la petició que vam interposar en el Ministeri de l'Interior. Davant aquest silenci, tan esperat com vergonyós, passem a la via judicial amb una querella en l'Audiència Nacional perquè no quedi impune. Ja avisem que arribarem fins a on calgui per desemmascarar el joc brut de l'Estat i aconseguir una condemna."

Òmnium, que ja va denunciar l'espionatge a membres de l'entitat en el cas Pegasus, va presentar un requeriment al ministre Fernando Grande-Marlaska, com a responsable dels cossos policials de l'Estat, perquè aturés "les pràctiques il·legals d'infiltració d'agents policials en els moviments juvenils i independentistes".

També ha assegurat que són unes pràctiques que persegueixen criminalitzar la dissidència política. "A l'Estat no li tremola el pols a l'hora de vulnerar drets fonamentals per reprimir el moviment independentista. Que la policia s'infiltri en organitzacions juvenils democràtiques és més propi d'un règim totalitari que d'un estat de dret", ha criticat Òmnium Cultural.

L'escrit de la querella del 29 de juliol, en nom d'Òmnium, l'Associació d'Estudiants en Defensa de l'Educació Pública i Joventuts d'Esquerra Republicana, s'ha presentat en considerar que el requeriment del 6 de juliol ha estat desestimat per silenci administratiu. Ara, l'entitat ha presentat la demanda per presumpta vulneració dels drets fonamentals d'intimitat i d'associació i també la desviació de poder.

L'advocat d'Òmnium, Benet Salellas, exposa en el document presentat que un agent de la Policia Nacional va estar militant durant dos anys al SEPC, un col·lectiu veïnal i un "casal popular".

També que agents policials "van intentar captar" un militant de Jovent Republicà arran del seu interès a entrar al cos de Mossos d'Esquadra, cosa per a la qual suposadament es van oferir a ajudar-lo. Òmnium assegura que aquest suposat intent de convertir l'estudiant en un confident "no està emparat normativament", ja que, segons l'escrit presentat, les dues organitzacions no estan sent investigades per cap delicte ni han fet cap activitat criminal.

Infiltrat descobert

El passat 7 de juny, la portaveu nacional del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Marta Daviu, va denunciar la suposada infiltració d'un agent de la Policia Nacional durant dos anys en el moviment polític de l'esquerra independentista, descobert arran d'una investigació del digital La Directa.


Segons Daviu, en aquests dos anys l'agent presumptament infiltrat s'hauria amagat sota una identitat falsa i hauria aconseguit accedir a informació privilegiada, en haver participat en debats i assemblees d'aquest moviment.

El govern de la Generalitat també ha portat a la Fiscalia el cas del policia nacional que s'hauria infiltrat en la UB. Segons consta en aquesta denúncia presentada a principis de juny, el presumpte infiltrat s'hauria matriculat a la Universitat de Barcelona per cursar els estudis d'Educació Social després de fer les proves accés a la universitat per a majors de 25 anys.

Aquests tràmits, segons els denunciants, s'haurien fet amb un DNI fals, o bé amb el d'una tercera persona. La denúncia presentada per la Generalitat considera que els fets podrien ser constitutius d'un delicte de falsedat documental i un altre d'usurpació d'estat civil.

Aleshores, preguntat per TV3, el ministre Grande-Marlaska va negar cap credibilitat a la informació: "La Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en tots els àmbits que desenvolupen les seves funcions, s'atenen en tot cas a l'imperi de la llei i a l'estat de dret. Parlar d'especulacions o de comentaris que no tenen cap evidència crec que és improcedent."

ARXIVAT A:
JudicialÒmnium CulturalEspionatgePolicia Nacional
Anar al contingut