Obliguen una nena d'11 anys violada a tenir el fill malgrat que volia avortar
Concentració a favor del dret a l'avortament davant del Parlament de l'Argentina, el 19 de febrer (Reuters)
Argentina

Obliguen una nena d'11 anys violada a tenir el fill malgrat que volia avortar

La menor hauria estat agredida sexualment per la parella de la seva àvia, que és a la presó

RedaccióActualitzat

Una nena argentina d'11 anys ha estat obligada a tenir una criatura fruit d'una violació. La menor, violada suposadament per la parella de la seva àvia, havia expressat el desig d'avortar. Els fets han passat a la província de Tucumán, al nord-oest del país.

De moment no s'ha facilitat cap informe sobre l'estat de salut de la nena ni del nadó, però diversos mitjans locals asseguren que la menor evoluciona favorablement.

L'embaràs de la nena es va detectar el 31 de gener, quan estava de 19 setmanes. El suposat autor de la violació és a la presó.

 

Activistes mostren mocadors verds, símbol del dret a l'avortament, davant del Parlament argentí (Reuters)

 

De fet, inicialment, fonts judicials van informar que es duria a terme la interrupció de l'embaràs, tal com permet la llei argentina per als casos de violació i quan hi ha perill per a la salut de la mare.

La llei és de 1921 i, a més, des de l'any 2012 existeix un protocol específic per aquests casos.

Aquest dimecres, però, el govern provincial va anunciar que era partidari de salvar la vida del fetus i ha obligat el sistema de salut de Tucumán a practicar una cesària a la nena, que estava sobre la setmana 24 de gestació.

 

Concentració a favor del dret a l'avortament davant del Parlament de l'Argentina (Reuters)

 

Soledad Leza, advocada de les entitats Catòliques pel Dret a Decidir i Dones X Dones, ha denunciat el cas:

"Ha estat obligada a parir. A més de ser víctima de violació i d'intentar suïcidar-se dues vegades, la seva salut corria perill."


Leza considera que no s'ha respectat el "dret a la defensa de la nena" perquè l'advocat proporcionat per l'Estat "mai va lluitar per interrompre l'embaràs".

Leza també ha lamentat que Tucumán sigui l'única província de l'Argentina que no està adherida a la llei estatal que permet facilitar anticonceptius, ni tampoc aplica la llei d'educació sexual.

Dilluns aquest cas va generar una protesta a Buenos Aires, per demanar que s'atengués la petició de la nena que se li practiqués una interrupció legal de l'embaràs d'acord amb la llei.

 

Activistes mostren mocadors verds, símbol del dret a l'avortament, davant del Parlament argentí (Reuters)

 

María Alicia Gutiérrez, integrant de la Campanya Nacional pel Dret a l'Avortament Legal Segur i Gratuït, participant en la mobilització, va denunciar que la nena víctima de la violació estava "segrestada pel sistema de salut".

"Aquesta nena que va acudir al sistema públic de salut amb la seva mare per sol·licitar l'avortament i va dir explícitament que era el seu desig i el seu interès, i està internada a l'hospital de Tucumán en el que nosaltres diem que d'alguna manera està segrestada pel sistema de salut."


Cele Fierro, portaveu de la plataforma Juntes a l'Esquerra, va denunciar que les autoritats havien dilatat la pràctica de l'avortament a la nena.

"Malgrat que han demanat la interrupció [de l'embaràs] continuen dilatant els temps; fa quinze anys que s'ha demanat aquest procediment. Qualsevol tipus de dilació és una tortura per aquesta nena."

ARXIVAT A:
Violència masclistaAvortament Agressió sexual
Anar al contingut