Nova pancarta al Palau de la Generalitat: "Llibertat d'opinió i d'expressió"
La pancarta s'ha penjat pocs minuts després de les 3 de la tarda

Nova pancarta al Palau de la Generalitat: "Llibertat d'opinió i d'expressió"

Pedro Sánchez recorda que els llaços no representen a la meitat dels catalans i afirma que el problema a Catalunya és de convivència

Actualitzat

Passades les tres de la tarda d'aquest divendres, s'ha penjat una nova pancarta al balcó del Palau de la Generalitat amb el missatge "Llibertat d'opinió i d'expressió". I, a sota, una referència a l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

A les tres acabava el termini que la Junta Electoral Central havia donat al president del govern, Quim Torra, per retirar la que es va penjar aquest dijous, amb un llaç blanc. La Generalitat ja l'havia tret aquest matí, igual que a la resta de departaments del govern.

Durant el matí també hi ha hagut anuncis de querelles creuades. Quim Torra ha anunciat un recurs i una querella contra la Junta Electoral i, per la seva banda, la Fiscalia General de l'Estat ha instat la Fiscalia Superior de Catalunya a querellar-se contra Quim Torra per desobediència, per haver incomplert el primer termini que li havia donat la Junta Electoral.

Enmig d'aquest creuament d'anuncis de querelles, el president Torra ha ironitzat aquesta tarda en l'acte d'aniversari d'una Associació de Discapacitats Físics de Lleida, que es posarà a firmar les subvencions que li reclamen així que arribi al palau de la Generalitat "si encara hi puc entrar".

 

Sánchez demana passar pàgina
 

Des de Brussel·les, el president del govern espanyol ha instat a "passar pàgina" de la reivindicació independentista a Catalunya, i ha afirmat que la polèmica generada per la resistència del president Torra a retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat demostra que Catalunya té un problema de convivència. 

Sánchez ha recordat a Torra que les resolucions de la Junta Electoral Central s'han d'acatar, i ha assenyalat que:

 

"hi ha una part de catalans no menor,  almenys la meitat, que no es considera atreta ni identificada amb una simbologia que és partidària i està associada a moviments polítics vinculats amb l'independentisme". 
 

 

Deu dies d'estira i arronsa
 

La pancarta que des d'aquest divendres a la tarda senyoreja al balcó del Palau de la Generalitat és, fins ara, l'últim capítol de la guerra que va començar l'11 de març quan la Junta Electoral Central va ordenar a la Generalitat retirar els llaços grocs i les proclames a favor dels presos dels edificis públics per mantenir la neutralitat institucional durant el període electoral.

Des d'aquell dia i fins avui, el govern ha intentat esquivar les successives resolucions de la Junta Electoral que insistien en l'obligació de retirar la simbologia que considerava partidista.

Finalment, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha acatat l'ordre de l'òrgan judicial, però no s'ha quedat amb els braços creuats. El nou cartell que ha manat a penjar reclama "Llibertat d'opinió i d'expressió", i s'empara en l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans":

 

Tota persona té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió; aquest dret inclou el de no ser molestat a causa de les pròpies opinions i el de cercar, rebre i difondre les informacions i les idees per qualsevol mitjà i sense límit de fronteres.

La nova pancarta l'han penjat el director de l'Oficina del President, Joan Ramon Casals, i el membre de l'equip de comunicació de Torra, Pere Cardús.

 

A més del Palau de la Generalitat, la retirada de pancartes a favor dels presos i de llaços grocs s'ha estès a la resta de conselleries. Aquest divendres a la tarda, treballadors del departament d'Agricultura han retirat la simbologia que tenien penjada a la façana.

A més de tenir-hi fotos des polítics empresonats, també hi havia penjades figures de color groc al·lusives a la feina de la conselleria com ara tractors, fruites, vaques o xais.

 

 

 

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés catalàEleccions 28AGeneralitat de Catalunya
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut