Barcelona

La Generalitat retira la pancarta del Palau i Torra convida els ciutadans a penjar llaços

El president anuncia un recurs i una querella per un presumpte delicte de prevaricació de la Junta Electoral Central

Actualitzat

La Generalitat retira la nova pancarta de la seva façana quan falten menys de tres hores perquè s'acabi el termini que va donar la Junta Electoral Central als Mossos per retirar el que considera "símbols partidistes" en període electoral.

 

Es tracta de la pancarta amb el llaç blanc i la franja vermella, que es va penjar fa 24 hores, per tapar la del llaç groc, que també s'ha retirat. Un canvi que es va considerar una "presa de pèl" des del govern espanyol.

En un comunicat del Departament de Presidència, s'anuncia que Quim Torra presentarà un recurs contenciós administratiu contra la decisió de la Junta Electoral demanant la suspensió immediata dels seus acords. El president també té previst presentar una querella la setmana que ve per un presumpte delicte de prevaricació contra aquest organisme.

Per Torra, "les resolucions de la JEC són manifestament injustes perquè són arbitràries", i diu que els membres d'aquest organisme "veuen una greu vulneració de la llei en un cartell, però no veuen cap irregularitat en el fet que un partit polític faci campanya des de l'estrada del Tribunal Suprem."

El document també diu que el president de la Generalitat "respecta l'actuació dels Mossos d'Esquadra en les seves funcions de policia nacional de Catalunya, així com quan actuen de policia judicial de la justícia espanyola."

Torra anima els ciutadans a omplir els balcons de pisos i cases amb estelades i llaços grocs.

El Departament d'Economia ja havia retirat aquest matí el llaç blanc amb el traç vermell que van penjar, també en substitució del llaç groc.

El canvi va ser la resposta a les recomanacions del síndic de greuges, que aquest dimecres aconsellava retirar els llaços grocs i les estelades "de forma excepcional" durant període electoral.

La ministra d'Educació i Portaveu, Isabel Celaá, ha dit que avui Quim Torra "està fent el que hauria d'haver fet des del primer dia":

"El que està fent el senyor Torra és obeir una resolució de la Junta Electoral Central".

La ministra ha dit que no és competència de l'executiu dirimir si el president de la Generalitat ha delinquit en no retirar en el seu moment la pancarta de la façana del palau de la Generalitat. Celaá ha assegurat que el govern socialista ha estat "diligent i eficaç" en aquest assumpte i que no hi ha hagut "permissivitat".

Des de Ciutadans, Carles Carrizosa ha demanat que aquests llaços i pancartes demanant la llibertat dels presos polítics tampoc hi siguin fora de període electoral a les façanes d'edificis oficials:

"Nosaltres demanarem aquesta mateixa neutralitat dels edificis públics quan acabi el període electoral. Perquè els catalans tenim dret a què els edificis públics siguin neutrals i que no semblin l'aparador d'un partit polític en concret".

La candidata del PP per Barcelona el 28A, Cayetana Álvarez de Toledo, ha dit que el president Quim Torra ha hagut de "plegar-se a la realitat", perquè la "democràcia sempre guanya". Per la candidata popular, diu que això Torra ho ha entès "fins i tot en el seu nivell de fanatisme".  Per ella, l'ordre de la JEC ressalta que la democràcia i l'estat de dret sempre guanyen perquè "existeix el valor pedagògic de la presó i la inhabilitació".

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut