Les opcions de la Generalitat davant l'ordre de la JEC de retirar els llaços grocs (ACN)
La pancarta amb un llaç groc al balcó del Palau de la Generalitat (ACN)
Madrid

La Junta Electoral dona a Quim Torra 48 hores per retirar estelades i llaços grocs

En resposta a una reclamació de Ciutadans, la JEC reclama que als edificis públics que depenen de la Generalitat no tinguin el que qualifica de "símbols partidistes"

Actualitzat

La Junta Electoral Central (JEC) ha donat al president de la Generalitat un termini de 48 hores per retirar qualsevol bandera estelada o llaç groc que hi hagi en edificis públics que depenen de la Generalitat.

La JEC ha pres aquesta decisió en resposta a una reclamació de Ciutadans, que protestava per l'exhibició de "símbols ideològics o partidistes en edificis i espais públics". La setmana passada, la formació taronja va enviar una carta a Torra i Colau exigint la retirada dels llaços grocs de les façanes del Palau de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona i va anunciar que, si no es treien, acudirien a la JEC.

La Junta Electoral considera les banderes estelades i els llaços grocs com "símbols partidistes utilitzats per formacions electorals concurrents a las eleccions".

En el dictamen, la Junta Electoral recorda la "reiterada doctrina sobre l'obligació dels poders públics de mantenir estrictament la neutralitat política durant els processos electorals" perquè "la igualtat en el sufragi és essencial en la representació política".

El text recorda que les estelades i els llaços grocs poden exhibir-se "legítimament" pels partits en la seva propaganda electoral, però no poden mostrar-los els poders públics, que es regeixen pel principi de "neutralitat política". En la campanya de les últimes eleccions al Parlament, la Junta Electoral va obligar els Mossos a notificar els llaços grocs i les pancartes penjats en edificis i llocs públics per suposar una "ingerència en la campanya". La JEC traslladarà aquest acord a les Juntes Electorals Provincials de Catalunya.

Laura Borràs diu que continuaran defensant el que representen els llaços grocs
 

La consellera Laura Borràs, durant el programa "Més 324"

La consellera de Cultura i candidata al Congrés, Laura Borràs, ha criticat al "Més 324" la resolució de la Junta Electoral Central i ha assegurat que continuaran defensant el que simbolitza el color groc:

"Evidentment, els serveis jurídics s'han posat a treballar. Nosaltres estarem defensant allò mateix que representen els llaços grocs, que és fer present els absents i recordar què és el que està passant. Això molesta molt. Això ho farem per totes les vies possibles. No sé si ho acabaran prohibint tot, si acabaran prohibint els colors, els símbols... El que volen prohibir segurament és la democràcia, però aquí perseverarem perquè això sí que no ho podem permetre"

Sobre aquesta qüestió, l'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, diu en un tuit que, seguint els criteris que ha fet servir la JEC, Vox hauria d'abandonar el judici de l'1-O.
 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AQuim TorraProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut