Nova llei de trànsit: consulta les noves infraccions i les sancions que s'han endurit

Finalment, s'eliminen els 20 km/h de més per a avançaments, i es penalitza molt més l'ús del mòbil al volant i conductes incíviques com llançar objectes en marxa

RedaccióActualitzat

Aquest dijous el Congrés dels Diputats ha aprovat definitivament la nova Llei sobre Trànsit, Circulació de Vehicles a Motor i Seguretat Viària, amb sancions més dures per a algunes infraccions.

L'aprovació arriba després que el Senat la validés a mitjans de novembre, amb algunes esmenes que s'han incorporat al text que va aprovar la Comissió d'Interior del Congrés a principis d'octubre.

En l'exposició de motius del text es posa com a objectiu aconseguir reduir a la meitat les víctimes mortals i greus per accidents de trànsit el 2030, amb l'ull posat en el 2050, any en què la normativa europea aspira a aconseguir "una xifra pròxima a zero".


Tenir el mòbil a la mà: 6 punts menys

Només tenir el telèfon a la mà, encara que no es faci servir, suposarà la pèrdua de 6 punts en el carnet de conduir. Fins ara aquesta penalització era en el cas que s'estigués utilitzant, i només tenir-lo a la mà comportava 3 punts.

El mòbil només es podrà fer servir mentre es condueix amb un dispositiu de mans lliures, però si amb això es produeix una distracció, la sanció serà la retirada de 3 punts i també 200 euros de multa.

Pla picat de l'accident frontal de trànsit entre dos cotxes a la C-14 a Montblanc el 7 d'agost de 2021 (Horitzontal)
Xoc frontal entre dos cotxes a la C-14 a Montblanc el 7 d'agost del 2021 (ACN)

S'acaben els 20 km/h de marge per avançar

Fins ara, la velocitat màxima d'una via amb només un carril per sentit es podia superar en 20 km/h per avançar un altre vehicle, però ara això s'ha eliminat, i els límits no es podran sobrepassar en cap cas.

Tant el PP com Vox s'hi han oposat, perquè diuen que augmentarà el risc perquè obligarà a fer els avançaments amb més lentitud, però el PSOE i Unides Podem han argumentat que en aquestes carreteres hi ha el 70% dels morts a la carretera, sobretot en xocs frontals.

L'objectiu de la mesura és aconseguir que hi hagi menys avançaments i s'evitin així bona part d'aquests xocs frontals.

Aquest canvi estava previst que s'introduís a principis d'octubre en la tramitació a la Comissió d'Interior, però llavors no va passar, i va ser al Senat on es va acabar aprovant.


Prohibit portar detectors de radars al cotxe

La llei anterior ja prohibia fer servir els detectors de radars, però no pas portar-los instal·lats al cotxe, i ara s'ha modificat el redactat de manera que això se sancionarà amb 3 punts menys i 500 euros de multa.

Queden exemptes d'aquesta sanció eines com Google Maps o altres sistemes de navegació que reflecteixen la presència de radars fixos a la carretera.


6 punts menys per llançar objectes a la via

Fins ara es penalitzava amb 4 punts el llançament d'objectes durant la marxa, i ara s'ha augmentat a 6, perquè es considera una conducta de molt risc, ja que pot provocar accidents, i també incendis.

Grup de ciclistes circulant per una carretera

Més seguretat per als ciclistes

No respectar la distància de seguretat d'un metre i mig en el moment d'avançar un ciclista suposarà 6 punts menys en el carnet de conduir. A més, serà obligatori canviar totalment de carril sempre que la via en tingui més d'un per sentit.

Regulació dels patinets elèctrics

S'introdueixen normes per als usuaris de patinets elèctrics, l'última incorporació al trànsit els últims anys: no podran circular per la vorera i hauran de dur casc a les ciutats.


Càstig de més punts per no dur casc

Qui no utilitzi el cinturó de seguretat de forma correcta, així com altres elements de protecció, com el casc o els sistemes de retenció infantil, rebrà un càstig de 4 punts, un més que fins ara.


"Alcolock", cap professional begut al volant

A partir del juliol els conductors professionals de vehicles de transport de mercaderies i viatgers hauran d'incorporar uns aparells anomenats "alcolock", alcoholímetres que bloquegen automàticament l'arrencada del motor si se supera el límit legal d'alcohol.


Les conductes incíviques, més castigades

Aparcar en una zona reservada per a discapacitats o bé no mantenir la distància de seguretat amb els vehicles d'autoescola suposarà la pèrdua de 3 punts.

Incentius en la recuperació de punts

Fer un curs de conducció segura suposarà una bonificació de 2 punts extres fins a un màxim de 15. A més, s'unifica el criteri per recuperar el saldo inicial dels 12 punts: dos anys sense cometre cap infracció.


Multa per trampes en els exàmens de conduir

La suplantació d'identitat o fer servir dispositius de comunicació durant l'examen suposarà una multa i la impossibilitat de tornar-se a presentar a cap prova en els següents 6 mesos.


Les senyalitzacions, en castellà i en català

Les indicacions en els panells de senyalització a les vies catalanes hauran d'estar escrites en castellà i també en català, i el mateix passarà a les altres comunitats que tinguin llengua pròpia reconeguda als seus estatuts.

La previsió és que, un cop aprovada la nova llei, no entri en vigor fins el març, d'aquí a 4 mesos.

 

ARXIVAT A:
TrànsitMobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut