Els cribratges es faran a través del CAP on es recollirà l'automostra (ACN/Salvador Miret)

Nous cribratges amb kits d'automostra nasal que es recolliran al CAP i es faran a casa

Salut començarà la setmana que ve a fer-ne a localitats de Lleida, la Catalunya Central i Girona, on hi ha més incidència de la Covid

Salut aplicarà a partir de dilluns un nou sistema de rastreig i cribratges per controlar la Covid en les zones on es detecti una incidència més alta del virus. A partir de la setmana que ve, es començaran a fer cribratges a través dels CAPs amb tests d'automostra en diferents poblacions de Lleida, la Catalunya Central i Girona.

Segons ha anunciat el director de Salut Pública, Marc Ramentol, aquestes proves són voluntàries i sobretot van adreçades a les persones de menys de 70 anys, perquè és la població menys coberta per la vacuna i, per tant, entre la que hi pot haver més transmissió del virus.

 

Tres novetats: CAP, automostra i app

Aquesta nova estratègia de cribratge comporta tres novetats que impliquen el sistema de salut i la ciutadania: es farà a través dels CAPs, amb un kit d'automostra i es gestionà a través d'una aplicació.

El funcionament compta amb la voluntat dels ciutadans que hauran d'anar al seu CAP, on se'ls donarà d'alta de l'aplicació i recolliran el kit. A casa es prendran l'automostra nasal d'aquest PCR i quan tinguin cita la tornararan a entregar al CAP. Amb aquesta app es mantindrà el contacte amb l'úsuari i es controlaran les cites per la la recollida i el lliurament de la mostra, així com el resultat.

 

Una treballadora de la residència Puig d'en Roca de Girona fent-se una automostra, aquest 10 de novembre del 2020
Després de recollir el test al CAP, l'automostra es prendrà a casa (Gemma Tubert/ACN)

 

L'aplicació servirà també per gestionar la capacitat de fer els tests, ja que els quatre laboratoris públics poden fer 15.000 PCR al dia. També permetrà organitzar el cribratge seriat, és a dir, que en funció de l'evolució de la incidència del virus, es podrà repetir cada 15 dies, mentre duri el brot.

El servei de vigilància epidemiològica és qui en determinarà la durada i en quines zones es faran els cribratges per intensificar el seguiment i traçat dels casos i contactes.

Es començarà per Lleida, la Catalunya Central i Girona, on ara la situació és més inestable. Es triaran algunes localitats per fer-hi els cribratges i Salut avisarà les persones de menys de 70 anys per fer-se voluntàriament les proves, ha explicat Ramentol.

Segons la consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, aquesta nova estratègia s'afegeix a la cerca activa i rastreig de contactes del virus per fer un control més eficaç i ràpid dels brots que es detectin.

ARXIVAT A:
SalutCovid-19
Anar al contingut