Nou pas de Barcelona per ser un hub científic: creen el CaixaResearch Institute

La Fundació La Caixa i l'Ajuntament de Barcelona han presentat l'acord per crear aquest centre dedicat a les ciències de la vida, que acollirà més de 300 investigadors i es desenvoluparà en els propers quatre anys

Xavier DuranActualitzat

La Fundació La Caixa i l'Ajuntament de Barcelona han presentat aquest dijous un acord per crear el CaixaResearch Institute. Es tracta d'un centre de recerca dedicat a les ciències de la vida, amb una visió majoritàriament preclínica --és a dir, abans dels assajos en humans-- i translacional --recerca bàsica orientada a una aplicació específica en la recerca clínica--.

El CaixaResearch Institute, que es dedicarà en especial a les malalties infeccioses, la salut global, l'oncologia i les neurociències, estarà ubicat en un edifici de nova construcció situat al carrer de Teodor Roviralta. En el terreny on s'aixecarà hi havia l'Associació d'Empleats de La Caixa.

Es preveu que el centre aculli més de 300 investigadors. Per a l'assessorament científic i institucional del disseny i la posada en marxa del nou institut s'ha triat l'oncòleg Josep Tabernero, director del VHIO (Vall d'Hebron Institut d'Oncologia) i cap de Servei d'Oncologia Mèdica a l'Hospital Vall d'Hebron.

L'institut acollirà més de 300 investigadors i es desenvoluparà en els propers quatre anys (Fundació La Caixa)

El centre es desenvoluparà progressivament en els propers quatre anys. La inversió prevista és superior als 60 milions d'euros entre la construcció del nou edifici i el seu equipament.

El projecte arquitectònic s'ha encarregat a TAC Arquitectes. L'arquitecte principal d'aquest estudi és Eduard Gascón, que ha fet, entre d'altres, el Centre Tecnològic de Manresa (CTM), el Complex Mira-sol d'oficines, habitatges, biblioteca i mercat municipal i la torre d'oficines de la Cambra de Comerç de Barcelona al 22@ (UA2 Barcelona).


Recerca d'excel·lència i divulgació científica

Per la seva proximitat amb el CosmoCaixa, es formarà un conjunt científic que unirà recerca d'excel·lència internacional amb l'acostament de la ciència a la societat. Una nova plaça pública damunt la ronda de Dalt connectarà el nou centre amb el CosmoCaixa. I a la part posterior del centre de recerca, s'habilitarà una zona verda pública de 1.200 m2, contigua al Parc Natural de la Serra de Collserola.

Per desenvolupar tot l'acord signat, el consistori preveu l'aprovació d'una modificació del pla general metropolità, que ja ha iniciat la tramitació aquest mateix dijous a la comissió de govern de l'Ajuntament i que abordarà l'aprovació inicial dimarts que ve a la Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat.

Segons aquesta modificació, es reordenaran 53.000 m2 de superfície que inclou part dels sòls de l'antiga seu social de treballadors de La Caixa, part dels sòls de l'entorn del torrent del Frare Blanc i sòls qualificats de zona verda i de titularitat municipals ubicats en el front de la ronda de Dalt.

El projecte significarà reordenar 53.000 metres quadrats de superfície (Fundació La Caixa)

El CaixaResearch Institute buscarà complementarietats i sinergies amb els quatre centres de recerca amb què la Fundació col·labora: l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l'Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa), el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i el Barcelona Beta Research Centre (BBRC) de recerca sobre l'Alzheimer, creat el 2012 per la Fundació Pasqual Maragall.

Aquests i altres centres i espais de recerca han permès situar Barcelona en la 37a posició en Ciències de la Vida a l'Índex 2020 de Ciutats de Ciència elaborat per la revista Nature. En el rànquing científic general, Barcelona i la seva àrea metropolitana es troben en el 40è lloc i en Ciències Físiques se situen en la 31a posició.

No fa gaire l'Ajuntament va presentar una versió renovada del Pla Barcelona Ciència 2020-2023, que proposa diverses iniciatives per "convertir la ciutat en capital europea en recerca i innovació".


Aliança per a la intel·ligència artificial

En un altre camp de recerca, el govern de la Generalitat acaba d'aprovar la creació de l'AIRA (Artificial Intelligence Research Alliance of Catalonia, Aliança de Recerca en Intel·ligència Artificial de Catalunya), que té l'objectiu de promoure la recerca científica, la gestió del talent i l'acceleració del desenvolupament de solucions basades en aquest camp científic i tecnològic.

AIRA ha estat impulsada pels departaments de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i de Recerca i Universitats en el marc de l'Estratègia d'Intel·ligència Artificial de Catalunya (CATALONIA.AI).

En una primera fase, estarà constituïda pel Consorci Centre de Visió per Computador (CVC); el Barcelona Supercomputing Center -Centro Nacional de Supercomputación (BSC); l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA); l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IIRI) i el Centre de Recerca en Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAl-UPC).

 

ARXIVAT A:
Recerca científicaCiència
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut