En cada bossa de processionària hi poden haver fins a 150 erugues
En cada bossa de processionària hi poden haver fins a 150 erugues

Nou mètode de lluita contra la processionària, que ja provoca urticàries

La plaga de processionària és difícil de controlar perquè no fa prou fred a la tardor

Actualitzat

Les bosses de processionària ja es veuen a les capçades dels pins. Les fan per protegir-se del fred. A dins hi ha les erugues, amb una mida destacable. I és en aquesta època quan comencen a provocar urticàries i al·lèrgies.

"Dins de cada bossa poden ajuntar-se entre 80 i 150 erugues i és quan comencen a ser urticants. Llencen els pèls i provoquen urticària a les persones i als animals."

 

 

I també és ara quan mengen més fulles i, per tant, defolien més els pins i els debiliten. I això que aquest any no hi ha tanta processionària, perquè les pluges de l'estiu en van dificultar la reproducció.

A l'octubre ja es van fer els tractaments aeris amb un producte biològic. Es van tractar les mateixes hectàrees que l'any passat, unes 20.000 de 14 comarques, sobretot del Berguedà, del Solsonès i de l'Alt Urgell, que són les més afectades per la processionària.

Però aquests tractaments des de l'aire no es poden fer a prop de zones habitades i, per tant, masies i cases rurals reben els efectes de la processionària.

 

 

Per això han començat una prova pilot. Ruixen des de terra amb el mateix producte biològic aquestes zones i també els marges de les carreteres.

En un municipi tan extens com Capolat, al Berguedà, de 35 quilòmetres quadrats, els tractaments aeris no han arribat. Per això necessiten alguna manera de combatre la plaga.

A l'alcaldessa, Mireia Besora, li preocupa que els efectes de la processionària afectin l'activitat econòmica del poble.

"L'activitat del municipi són les cases rurals, la gent que hi té activitat o hi viu. La gent que ve a passar el cap de setmana, quan està amb tota la processionària, noten molt els efectes."

La idea és estendre aquests tractaments terrestres en pròximes campanyes, perquè, ara per ara, la processionària és una plaga difícil de controlar, sobretot perquè no fa prou fred a la tardor per matar les erugues.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut