La processionària del pi s'escampa per Catalunya gràcies al canvi climàtic

Aquest any ha afectat 120.000 hectàrees

RedaccióActualitzat

Quan comença la primavera, ja fa uns quants dies que la processionària del pi s'ha fet visible. I els agents rurals ho aprofiten per avaluar el seu impacte i estudiar futurs tractaments.

A l'hivern, la processionària es refugia en unes bosses blanques que pengen dels pins. És aleshores quan baixa del nou per buscar aliment i un lloc per enterrar-se. Formen les típiques fileres que li han donat nom, per la seva semblança a una processó religiosa.

Els pins marrons i fins i tot sense fulles són el resultat del seu impacte. Però els seus pèls urticants també amenacen persones i animals.

Segons els Agents Rurals, aquest any les comarques on té més incidència són el Solsonès, el Berguedà i l'Alt Urgell. En total, a tot Catalunya hi ha afectades 120.000 hectàrees, sobretot pi roig i pinassa. Una superfície menor que altres anys, perquè els tractaments funcionen, però una xifra encara molt preocupant.

L'augment de temperatures degut al canvi climàtic afavoreix la seva expansió. Però els científics també estan sorpresos perquè també observen que és capaç de suportar cada cop temperatures més baixes i de colonitzar boscos a més alçada.

Les dades s'obtenen des de terra, però també des de de l'aire. Els investigadors del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) utilitzen drons per veure les capçades dels arbres en conjunt.

Però tothom hi pot contribuir. El CREAF ha creat l'aplicació Alerta Forestal,  amb la qual qualsevol persona pot enviar dades i fotografies sobre la processionària o sobre qualsevol altre element destacat que vegi en un bosc. Així els investigadors tindran moltes més dades per als seus estudis.  

 

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut