Un dels vídeos incita a magrejar la dona com a mostra de domini davant d'altres pretendents
Un dels vídeos incita a magrejar la dona com a mostra de domini davant d'altres pretendents

Normalitzar el masclisme a TikTok: del "caçador de gatetes" a dones que tenen "amo"

Un informe del CAC alerta de la violència masclista que arriba als menors a través de les xarxes socials, amb dones tractades com a animals, sexualitzades i vexades

Irene Vaqué ReigActualitzat

Presentar les dones com un trofeu o una possessió, referir-s'hi com animals o amb insults i vexacions és el contingut que els joves, molts dels quals són menors, poden trobar amb facilitat a TikTok, una de les xarxes socials preferides dels adolescents.

Un informe del CAC (Consell de l'Audiovisual de Catalunya) alerta del paper de TikTok en la normalització de la violència masclista, amb continguts que arriben als més joves. Tant, que gairebé 4 de cada 10 usuaris de Tiktok tenen entre 4 i 15 anys. Tot i que l'edat legal per obrir un compte a la plataforma són 13 anys, no hi ha cap sistema per acreditar-ho.

L'organisme ha analitzat 15 vídeos emesos en aquesta xarxa amb audiència molt elevades, 77 milions de visualitzacions i més de 10 milions de "likes" en total, fets en català o castellà.

La conclusió és que "el mateix missatge masclista es reprodueix i es replica de manera massiva tant dins la xarxa social com a la resta de plataformes" per la gran capacitat de viralització que ofereix TikTok. I, per tant, que vídeos com els analitzats "poden contribuir a normalitzar" aquesta xacra que pateixen les dones.

"Pinso" per a la parella o grapejar-la davant d'altres homes

El 93% dels vídeos analitzats presenten la dona com un objecte sexualitzat.

Al ritme de reggaeton i trap, es fan vídeos que reprodueixen les parts erògenes de les dones i se'n parla en termes sexuals. I en més d'una quarta part dels vídeos, el 26%, el missatge va acompanyat de tracte vexatori o de menyspreu.

"Así que nada, pajarilla, aquí tienes tu hueco [assenyala un costat del llit, sobre el que està estirat, i fa un soroll amb la boca com si cridés a un animal] y aquí, el pienso [enfoca la càmera cap als seus genitals]."

Un tiktoker, per exemple, es descriu com un "caçador" de "gatetes" a la discoteca, d'on es vol endur el seu "trofeu".

"Entro a la disco está lleno de gatitas, estoy buscando cuál es mi favorita. Soy un cazador, todas me vigilan, mira esa nena, hoy la pongo fina. [Mou la pelvis simulant l'acte sexual.] Otro trofeo directo a mi vitrina."

De fet, el 13% dels continguts analitzats transmeten la idea que la dona és propietat de l'home. És el cas d'un vídeo que inicita a grapejar el cul de la dona com a senyal de possessió davant dels altres homes que la desitgin ("Agárrale el culo a tu novia enfrente de los hombres que quieren con ella") o un altre que planteja: "¡Es mía! Sí tiene dueño ¿Cómo que no tiene dueño?"

Alguns dels vídeos analitzats pel CAC fan simulacions de l'ús d'armes de foc
Alguns dels vídeos analitzats pel CAC fan simulacions de l'ús d'armes de foc

Un model de dominació que s'intensifica en un altre 13% de vídeos, en què, directament, es parla de violència física i les coreografies s'acompanyen de gestos que simulen l'ús d'armes de foc:

"Cuando la azoto, suena pam, pam, pam, pam, pam Y la' pistola' suenan pam, pam, pam, pam, pam Tú ya conoce' el refrán, -frán, -frán, -frán, -frán Aquí lo' que hay es muslo y pam-pam-pampam-pam-pam-pam-pam-pam"

"Ratatá, [so d'una metralladora] A mí no me matan, soy el matatán [...] Y la tengo en cuatro como un animal, desacatá. Con ese culo peco le doy tra-tra-tra"


TikTok permet amplificar ràpidament el missatge

El CAC avisa de la facilitat amb què es viralitzen els missatges, per la funcionalitat que permet editar vídeos afegint-hi sons, diàlegs o cançons.

A tall d'exemple, un d'aquests vídeos que transmet valors masclistes i violència en una relació suma més de 30 milions de reproduccions i l'àudio d'aquest contingut s'ha fet servir en 360.000 vídeos dins de TikTok. És una cançó que sexualitza les dones, les compara amb animals i recrea una actitud de dominació amb simulació d'armes de foc.

L'informe subratlla que tot aquest contingut arriba a persones encara "en procés de formació" i en un context en què el masclisme continua ben present.

Els experts recorden un estudi de Save The Children de l'octubre que adverteix de la violència masclista en les relacions entre adolescents  i un altre del Centre Reina Sofia que conclou que, entre el 2019 i el 2021, va créixer el nombre d'homes que nega o limita la importància de la violència masclista: un 20% dels nois afirma, directament, que no existeix, 8 punts més que en l'informe anterior.

Per revertir aquestes actituds, el programa eduCAC, del mateix Consell de l'Audiovisual, proposa formació als centres educatius per identificar i combatre el sexisme.

 

ARXIVAT A:
Viral Violència masclistaXarxes socials
Anar al contingut