Un 20% dels nois de 15 a 29 anys creu que la violència masclista no existeix

Un estudi del Centre Reina Sofia detecta un retrocés en la percepció de violència masclista i desigualtat de gènere entre els nois joves

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Més d'un 20% dels nois joves entre 15 i 29 anys nega l'existència de la violència masclista i la considera "un invent ideològic". La xifra s'ha duplicat des de 2017, segons una enquesta del Centre Reina Sofia, que ho considera "especialment preocupant". Entre les noies, el percentatge de les que ho neguen és del 9%.

A més, ha disminuït el percentatge de nois que consideren la violència de gènere com un problema social molt greu. Són el 50%, quatre punts menys que fa dos anys. En canvi, entre les noies aquesta idea ha crescut gairebé dos punts des del 2019, fins al 74%.

També hi ha més joves, segons l'estudi, que creuen que "la violència és inevitable, que és habitual i que, si és de poca intensitat, no és un problema".

Aquests són alguns dels resultats del Baròmetre Joventut i Gènere del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut de FAD (Fundació d'Ajuda contra la Drogoaddicció). L'estudi s'ha fet a través de 1.200 entrevistes a joves entre 15 i 29 anys d'arreu de l'estat espanyol per analitzar la percepció sobre desigualtats i violència de gènere, relacions de parella i família i identitat.

Joves fent servir el mòbil (Dean Moriarty / Pixabay)
El control del mòbil de la parella, una forma habitual de violència (Dean Moriarty/Pixabay)

 

Controlar el mòbil, el més habitual

La percepció d'haver presenciat situacions de violència de gènere en el seu entorn és molt més habitual entre les dones que entre els homes, però prou comuna en tots dos casos.

La situació més presenciada és revisar el mòbil de la parella (un 60% elles i un 39% ells), controlar què fa l'altra persona (55% elles i 28% ells), dir-li amb qui ha de parlar o sortir, insultar o humiliar i intentar aïllar-la de les seves amistats.

Sobre les violències patides, el 22% de les noies diuen que la seva parella els ha controlat el mòbil, un 20% els han forçat a tenir una relació sexual i un 18% els han controlat tota l'activitat.

Rebuig a les "floretes" pel carrer

Més de 7 de cada 10 dones joves considera que les desigualtats de gènere són elevades a l'estat espanyol. Entre els homes, ho pensen 4 de cada 10. De fet, 1 de cada 10 nois considera que aquestes desigualtats no existeixen.

On elles perceben més desigualtat és en l'àmbit laboral: creuen que estan en pitjor situació que ells per accedir a llocs de responsabilitat, en els salaris o en la conciliació familiar.

El teletreball ha afavorit la conciliació o la discriminació de gènere?
En l'àmbit laboral i en la conciliació familiar és on hi ha més desigualtats, segons la majoria de dones (istock)

Sobre les situacions de discriminació, ha crescut molt el rebuig de les noies a les "floretes" rebudes pel carrer: si el 2017 les considerava "intolerables" el 25%, ara ho pensen el 43%.

Malgrat que l'estudi detecta una progressiva reducció de les actituds tradicionals, el 30% de les dones que viuen en parella asseguren que fan totes les feines de la llar.

Joves passejant al carrer a Barcelona
Joves passejant al carrer (EFE/Toni Albir)

 

Més noies es consideren feministes

Un 67% de les noies es declaren feministes, un augment significatiu respecte al 2017, quan eren un 46%. Entre els homes, la xifra era del 23% fa quatre anys i va pujar fins al 38% el 2019. Els últims dos anys, però, ha baixat fins al 32%.

L'informe detecta una "joventut fortament polaritzada" en què els homes són cada cop menys conscients de les desigualtats existents a la societat.

Ho vinculen al fet que s'han donat més tribunes polítiques, institucionals i mediàtiques als discursos ultres que neguen sense complexos la violència masclista i les desigualtats de gènere.

"S'accepta formalment i estèticament la igualtat com a valor ideal, però es desenvolupa una crítica constant al feminisme i a les persones que el defensen com a interessades i parcials contra els homes."

No s'ha de menystenir, però, la influència de la sensibilització social i l'empoderament de les dones, que ha fet que els darrers anys s'hagi denunciat més la violència i desigualtat de gènere.

Més enllà de l'estudi, la realitat de les xifres és que 1.113 dones han estat assassinades a Espanya des de l'any 2003 i aquest any ja han mort 35 dones en mans de la parella o exparella, segons dades del Ministeri d'Igualtat.

ARXIVAT A:
Precarietat laboralBretxa salarialViolència masclistaIgualtat de gènereFeminismeMasclisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut