Només s'han posat 7.700 vacunes de les 60.000 que han arribat a Catalunya

Salut admet que problemes logístics i dificultats en els tràmits han fet que el ritme de vacunació estigui molt lluny del previst

Carla RiverolaActualitzat

Aquest diumenge fa una setmana de l'inici de la campanya de vacunació contra el coronavirus. Josefa Pérez, de la residència de gent gran Feixa Llarga, a l'Hospitalet de Llobregat, va ser la primera catalana que va rebre la vacuna.

Un dels objectius de la campanya era vacunar 104.000 persones entre usuaris i personal de les residències de gent gran en les dues primeres setmanes.

Una xifra que sembla difícil d'assolir perquè el ritme de vacunació no és el que s'esperava: en set dies només s'han posat 7.774 vacunes a Catalunya, una xifra molt lluny de les 60.000 dosis que han arribat. Aquest diumenge s'han notificat 1.681 administracions més respecte aquest dissabte.

Cada setmana han d'arribar 60.000 vacunes. I, tot i que Pfizer les va enviar un dia més tard del previst, la primera entrega va arribar.

 

Josefa Pérez, la primera catalana que va rebre la vacuna contra el coronavirus
Josefa Pérez, la primera catalana que va rebre la vacuna contra el coronavirus (EFE / Alejandro García)

 

Salut reconeix problemes logístics

Salut atribueix aquest ritme més lent del que es preveia a problemes logístics. Algunes neveres per transportar les vacunes van quedar atrapades al túnel de Calais durant el tancament fronterer amb el Regne Unit. Són les que demana la farmacèutica Pfizer que s'utilitzin per mantenir en bon estat les dosis de la vacuna i que serveixen per repartir-les a tots els centres de vacunació.

Cal sumar-hi un altre retard. Tothom ha de donar el vistiplau per poder ser vacunat i, en el cas de la gent gran a les residències, sovint cal el consentiment de familiars, un fet que fa els tràmits més feixucs.

 

Una altra dificultat, que no depèn tant de factors externs, és el sistema escollit per administrar la vacuna. Malgrat que hi havia centenars persones voluntàries, la seva disponibilitat no és absoluta. A més, l'inici de la vacunació ha coincidit amb període de vacances, de manera que no tots els equips estan plenament operatius. Aquest divendres dia 1, per exemple, festiu i amb el recompte provisional, només es van vacunar dues persones.

Malgrat totes aquestes dificultats, la Conselleria de Salut confia a incrementar el ritme d'una campanya de vacunació força complexa i que requereix de molts mitjans.

 

Una auxiliar d'infermeria de la residència La Torre de Fontcoberta, al Pla de l'Estany, rep la vacuna (ACN)

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut