El repte d'una vacuna sense precedents
Una dosi de la vacuna contra la Covid a punt de ser subministrada (EFE)

La vacunació a Catalunya començarà diumenge en aquestes nou residències

La primera de tot Catalunya serà la residència Feixa Llarga de l'Hospitalet

RedaccióActualitzat

Diumenge arribaran 1.595 dosis de la vacuna de la Covid-19 i ja sabem quines seran les primeres residències que les rebran. Ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, en la seva compareixença amb el seu homòleg a Interior, Miquel Sàmper, després de la reunió del Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) per avaluar la situació de la pandèmia i les mesures per contenir-la.

La residència Feixa Llarga de l'Hospitalet serà la primera que rebrà el tractament. I el mateix dia es procedirà a distribuir-les en els següents centres:

Alt Pirineu i Aran - Pobla de Segur, residència Nostra senyora de Ribera

Lleida - Balàfia, residència Balàfia

Tarragona - Tarragona, residència La Mercè

Girona - Girona, residència Creu de Palau

Terres de l'Ebre - Mora d'Ebre, residència Natzaret

Catalunya Central - Manresa, residència assistida Font dels Capellans

Metropolitana Nord - Sabadell, residència Sabadell Gent Gran

Barcelona ciutat - residència Mil·lenari Ciutat Vella

2.110 infermeres ja estan formades i a punt per subministrar el tractament i s'espera que cada dilluns es rebin 60.000 dosis de la vacuna. En paral·lel, ha continuat Vergés, es demanaran els corresponents consentiments informats a les famílies per a la vacunació.

A Catalunya es posen 3.000.000 de dosis l'any, però enguany està previst que es distribueixin 12.000.000 de dosis.

Aquesta compareixença arriba entre discrepàncies a Salut i Interior per les últimes mesures adoptades amb què es vol aturar el contagi.


No abaixar la guàrdia

Vergés ha començat la seva intervenció demanant a la ciutadania que no abaixi la guàrdia, i ha recordat quines són les mesures establertes per reduir al màxim la interacció social. "El que fem aquests dies determinarà en quines condicions ens trobarem el mes de gener", ha afirmat la consellera.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha alertat que amb les dades actuals es pot complicar la situació assistencial passat festes si no es redueix al mínim la interacció entre persones.

Dimecres, el secretari de Salut Pública va afirmar que no era partidari d'establir confinaments comarcals. Ell mateix proposava a RAC1, en canvi, que s'apliquessin mesures més generals. Durant la compareixença ha anat més enllà i ha afirmat que Catalunya es troba en una situació prou delicada perquè es comenci a pensar en mesures per al conjunt del territori.

Argimon ha qualificat de "repte logístic" haver de treballar amb vacunes diferents i les previsibles dificultats de distribució del tractament, que s'ha de mantenir a molt baixa temperatura.

Miquel Sàmper ha qualificat el Nadal d'enguany d'"únic". "No vulguem fer un Nadal clàssic aquest any perquè és impossible", ha dit el conseller d'Interior.

El subdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha volgut deixar clar que les trobades de deu persones és una "situació de màxims". "Vuit persones millor que deu, i sis millor que vuit" i "com menys temps siguem a l'interior, millor", ha insistit.

Argimon i Sàmper s'han pronunciat en un sentit semblant:

"Que es permeti no vol dir que s'hagi de fer."


En ser preguntat aquest dijous per l'opinió d'Argimon sobre els confinaments perimetrals, Delgado ha dit a Catalunya Ràdio que hi està d'acord i, a més, ha assenyalat la dificultat de sostenir un dispositiu de confinament perimetral amb recursos policials limitats.

De fet, no són les úniques veus en aquest sentit. S'hi afegeix la cap del servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, Magda Campins. Creu que ara no tenen sentit els confinaments comarcals i caldria anar cap a restriccions generals, ja que la situació és dolenta a tot Catalunya.

La decisió del govern de tancar perimetralment el Ripollès i la Cerdanya ha provocat una gran indignació després que divendres passat s'anunciés primer que era possible desplaçar-se per tot Catalunya si es tenia una reserva hotelera i després, dos dies abans de Nadal, s'anunciés el confinament. La Generalitat ha anunciat que destinarà 4,3 milions d'euros a ajudes directes per als sectors més perjudicats.

Amb el confinament comarcal, explica Sàmper, s'ha notat un descens del trànsit d'un 48,69% respecte de la setmana passada.

 

Es disparen els contagis

Les xifres són crítiques malgrat que els indicadors de la Covid a Catalunya han millorat lleugerament en les últimes 24 hores. Tots, excepte el nombre de nous contagis. S'han declarat gairebé dos mil set-cents nous casos confirmats per PCR o test d'antígens.

En canvi, baixen tant la velocitat de propagació com el risc de rebrot. També baixa el nombre de pacients ingressats als hospitals i a les UCI.

 

Els principals indicadors al Ripollès milloren aquest dijous moderadament. A la Cerdanya, milloren les xifres del risc de rebrot, 800 punts en un dia, i millora també la velocitat de transmissió, però empitjora moderadament la incidència de contagis els últims 14 dies, que superen els 2.000 casos.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Confinament
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut