La comissió d'investigació sobre l'espionatge amb Pegasus del Parlament de Catalunya (ACN / Bernat Vilaró)
La comissió d'investigació sobre l'espionatge amb Pegasus del Parlament de Catalunya (ACN / Bernat Vilaró)

Només 1 dels 12 citats a la comissió d'investigació sobre Pegasus acudeix al Parlament

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ni ha respost a la petició de compareixença de la cambra catalana

Redacció / AgènciesActualitzat

Ni Pedro Sánchez, ni Nadia Calviño, ni Yolanda Díaz, ni Margarida Robles, ni Fernando Grande-Marlaska. La sessió d'aquest divendres de la comissió d'investigació sobre l'espionatge amb Pegasus al Parlament de Catalunya ha estat marcada per les absències. Només un dels 12 citats hi ha anat: l'exsíndic de greuges Rafael Ribó.

Ministres i exministres del govern espanyol, a més del defensor del poble, el fiscal general de l'Estat o l'exdelegada del govern espanyol a Catalunya, entre d'altres, no s'han presentat a la comissió d'investigació emparant-se en el Consell d'Estat, que els eximeix de l'obligació de comparèixer. Alguns, com el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, o el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ni tan sols han respost a la petició de compareixença del Parlament.

A última hora, l'exdelegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, ha enviat un burofax excusant la seva absència. D'alta banda, el defensor del poble, Ángel Gabilondo, ha explicat a la seva missiva que no tenia res a afegir a l'informe que va fer sobre aquesta matèria i ha enviat un enllaç al text.

La comissió els enviarà un segon requeriment de compareixença.

El president de la comissió d'investigació sobre Pegasus, Josep Maria Jové
El president de la comissió d'investigació sobre Pegasus, Josep Maria Jové (ACN / Bernat Vilaró)

Ribó, partidari de prohibir Pegasus

L'únic citat que ha acudit a la comissió d'investigació ha estat l'antic síndic de greuges Rafael Ribó. Ha assegurat que seria un "gran honor" que el Parlament defensés la prohibició de l'ús de Pegasus a la Unió Europea (UE) per tal de "protegir drets i llibertats".

Ribó ha afegit que "l'opció més eficaç" seria prohibir Pegasus, i ha defensat les conclusions del seu informe sobre l'espionatge. Durant la compareixença, l'exsíndic ha apuntat que la comissària europea de Drets Humans ha suggerit imposar "una estricta moratòria" sobre l'ús d'aquestes eines per part dels estats:

"La comissària europea de drets humans acaba d'advertir sobre l'ús, la compravenda i l'exportació il·legal de programes espia, i ha dit que s'ha creat un mercat que es nodreix de la criminalitat".

Segons Ribó, és paradoxal que l'espionatge mitjançant programes espia com el Pegasus "sigui un motiu de preocupació a la UE" i que s'hagin creat comissions de recerca a la mateixa UE, a Catalunya, a Grècia, a Polònia i a Hongria, "però no a Espanya".

La vicepresidenta en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha rebut una carta de la comissió d'investigació del Parlament Europeu en què convida els membres de la comissió del Parlament de Catalunya a reunir-se amb la delegació europea quan vagi a Madrid el 21 de març.

L'exsíndic de greuges, Rafel Ribó, en la compareixença a la comissió d'investigació sobre Pegasus
L'exsíndic de greuges, Rafel Ribó, en la compareixença a la comissió d'investigació sobre Pegasus (ACN / Marta Pratdesaba)
ARXIVAT A:
EspionatgeParlament de CatalunyaPegasus
Anar al contingut