Carla Simon amb premi davant rètol Berlinale Palast mira càmera
Catalunya Migdia

Ni rastre de cinema català a la Berlinale: què ha passat, després de dos anys d'èxits?

Després de dos anys d'èxits, el festival alemany no ha seleccionat cap pel·lícula catalana per a les seccions competitives més importants

Enllaç a altres textos de l'autor Marc Garriga dirigirà "Això és Mórdor"

Marc Garriga

Cap de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

@marga_riga
Actualitzat

Ens havíem acostumat a la presència de creadors catalans en les seccions principals a competició d'una de les cites més prestigioses de l'escena cinematogràfica internacional: la Berlinale. Les cintes produïdes a casa nostra no només han estat presents entre la programació destacada del gran festival alemany, sinó que, darrerament, han destacat en les primeres posicions del palmarès.

L'Os d'Or d'"Alcarràs" --el 2022-- i l'Os de Plata de "20.000 espècies d'abelles" --el 2023--, però, no tindran continuïtat aquest any. Cap cinta catalana o espanyola no ha estat seleccionada per participar en la secció oficial a competició, on el cinema europeu i, sobretot, les produccions alemanyes i franceses seran les grans protagonistes.

Sofía Otero va guanyar l'Os de Plata l'any passat (Reuters/Annegret Hilse)

Els perquès del festival

Els responsables del certamen, Carlo Chatrian i Mariëtte Rissenbeek, han justificat l'absència del cinema català i espanyol a la secció oficial: al·leguen que no han trobat títols tan atractius entre els que s'hi han presentat aquest cop.

De fet, tampoc no hi ha cap film a competició provinent d'Espanya o de Sud-Amèrica, i això ha generat alguna queixa, sobretot després de comprovar la sobrerepresentació del cinema francès, present en 10 de les 20 seleccionades a la secció oficial, i del cinema alemany, que participa en la producció de 6 dels títols.

Els guanyadors i els membres del jurat de la passada edició de la Berlinale (Reuters/Fabrizio Bensch)

Les grans apostes

Entre les cintes destacades a la secció oficial, n'hi ha, precisament, dues de franceses, "L'empire", de Bruno Dumont, i "Hors du temps", d'Olivier Assayas; la mexicana "La cocina", d'Alonso Ruizpalacios; la italiana "Another end", amb Gael García Bernal, i dos documentals: "Architecton", del rus Victor Kossakovsky, i "Dahomey", de Mati Diop.

Si gratem una mica més enllà de les seccions competitives principals, sí que trobem un bocí de cinema català. Per exemple, hi ha el curt "Cura sana", de Lucía G. Romero; la producció suïssa amb participació catalana "Reinas", de Klaudia Reynicke; la cinta de Costa Rica, amb participació catalana també, "Memorias de un cuerpo que arde", d'Antonella Sudanassi; i la cinta experimental "The human hibernation", d'Anna Cornudella

La Berlinale començarà el 15 de febrer i atorgarà l'Os d'Or honorífic al director nord-americà Martin Scorsese.

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut