Mor l'actor Kirk Douglas, llegenda de l'època daurada de Hollywood, als 103 anys

Al llarg de la seva carrera, va estar nominat tres vegades a l'Oscar a millor actor i en va guanyar un d'honorífic

RedaccióActualitzat

L'últim actor supervivent de l'època daurada de Hollywood, Kirk Douglas, ha mort aquest dimecres als 103 anys.

Douglas es va fer famós interpretant personatges mítics com Espàrtac a la pel·lícula homònima, Vincent Van Gogh a "Van Gogh, la passió de viure", el coronel Dax de "Camins de glòria" o l'arponer Ned Land de "20.000 llegües de viatge submarí".

La família de l'actor ha confirmat la seva mort en un comunicat enviat a diversos mitjans de comunicació nord-americans. El seu fill Michael, també actor, ho ha comunicat al seu compte d'Instagram:

"La vida de Kirk ha estat ben viscuda i deixa un llegat en el cinema que perdurarà durant les properes generacions i una història com un reconegut filantrop que va treballar per ajudar el públic i portar pau al planeta."

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It is with tremendous sadness that my brothers and I announce that Kirk Douglas left us today at the age of 103. To the world he was a legend, an actor from the golden age of movies who lived well into his golden years, a humanitarian whose commitment to justice and the causes he believed in set a standard for all of us to aspire to. But to me and my brothers Joel and Peter he was simply Dad, to Catherine, a wonderful father-in-law, to his grandchildren and great grandchild their loving grandfather, and to his wife Anne, a wonderful husband. Kirk's life was well lived, and he leaves a legacy in film that will endure for generations to come, and a history as a renowned philanthropist who worked to aid the public and bring peace to the planet. Let me end with the words I told him on his last birthday and which will always remain true. Dad- I love you so much and I am so proud to be your son. #KirkDouglas

A post shared by Michael Douglas (@michaelkirkdouglas) on

 

Kirk Douglas, l'any 2006, davant d'una foto seva en blanc i negre
Kirk Douglas, l'any 2006, davant d'una foto seva en blanc i negre (Reuters/Phil Klein)

De repartidor de diaris a Hollywood

Douglas, que fa poc celebrava l'aniversari en la intimitat, va néixer en una família humil de pagesos jueus de Bielorússia, aleshores encara part de l'imperi Rus. De nom Issur Danielovitch Demsk, va emigrar als Estats Units, on va treballar com a venedor de refrescos al carrer i de repartidor de diaris abans de guanyar-se la vida com a actor.

Quan tenia 20 anys, va començar la seva carrera en el món de la interpretació amb una beca que va permetre-li entrar a l'Acadèmia d'Art Dramàtic de Nova York. Va ser allà on va conèixer l'actriu Lauren Bacall, que va recomanar-lo a diversos productors de Hollywood.

El 1942 es va allistar a l'exèrcit com a oficial de telecomunicacions durant la Segona Guerra Mundial i va canviar el seu nom rus pel de Kirk Douglas.

Kirk Douglas va rodar un total de 92 pel·lícules, entre les quals destaquen "Camins de glòria" i "Espàrtac", de Stanley Kubrik, que va catapultar-lo a la fama.

 

Douglas, amb un premi honorífic del Sindicat d'Actors de Cinema, l'any 1999
Douglas, amb un premi honorífic del Sindicat d'Actors de Cinema, l'any 1999 (Reuters/Fred Prouser)

 

Tres nominacions i un Oscar honorífic

Al llarg de la seva carrera, va estar nominat tres vegades a l'Oscar a millor actor i en va guanyar un d'honorífic, l'any 1996, per més de mig segle de carrera.

Minuts després que s'anunciés la mort de l'actor, l'Acadèmia l'ha recordat citant una frase sobre la primera vegada que va pujar en un escenari:

 

 

"He volgut ser un actor des que era petit a segon de primària. Vaig actuar en una obra i la meva mare va fer un davantal negre i jo vaig fer de sabater. Després de la representació, el meu pare em va donar el meu primer Oscar: un cucurutxo de gelat"

 

Una de les seves darreres aparicions va ser a la gala dels Globus d'Or del 2018, on va aparèixer per sorpresa. Allà, la seva jove, Catherine Zeta-Jones, va destacar el paper de Kirk Douglas per acabar amb les "llistes negres" anticomunistes a Hollywood.

Douglas va contractar el guionista Dalton Trumbo, perseguit durant els anys del maccarthisme, per escriure "Espàrtac" i fer que aparegués als títols de crèdit per la seva feina.

 

Una família vinculada al cinema

La vinculació de Douglas amb el cinema anava més enllà de la professió: era el pare d'una altra gran figura del cinema, Michael Douglas, i sogre de l'actriu Catherine Zeta-Jones.

L'any 1954 es va casar amb Anne Buydens (des d'aleshores, Anne Douglas). Buydens no era actriu, però la va conèixer en el rodatge de la pel·lícula "Acto de amor", on ella treballava de publicista. Amb Anne, que ara té 100 anys, han passat 66 anys casats.

Mor l'actor Kirk Douglas, llegenda de l'època daurada de Hollywood, als 103 anys
Douglas, amb la seva dona, Anne Buydens (EFE/Las Vegas News Bureau/Handout) (EFE/Las Vegas News Bureau/Handout)


Així recorda Àlex Gorina, especialista en cinema de Catalunya Ràdio, Kirk Douglas: 

"Va representar molts dels valors d'aquell Hollywood contradictori, en uns anys en què ser demòcrata no era gens fàcil"

 

 

ARXIVAT A:
ObituariCinema
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut