Kirk Douglas, en una de les seves interpretacions més celebrades, a "Espàrtac"

Kirk Douglas, la llegenda del cine, fa 103 anys

El protagonista d'"Espàrtac" i "Camins de glòria" celebra el seu aniversari amb la família

Laura GalánActualitzat

Va néixer a Nova York un dia com avui de 1916. Era fill d'una família humil de pagesos que van emigrar als Estats Units procedents de la regió de l'Imperi Rus que ara coneixem com Bielorússia.

De nom Issur Danielovitch Demsk, Kirk Douglas és una llegenda del cinema, que acaba de complir 103 anys.

"Espàrtac", de Stanley Kubrick, el va catapultar a la fama. Però abans de fer-se un lloc a Hollywood, va treballar de venedor de refrescos al carrer i de repartidor de diaris.

A l'escola va destacar per la seva oratòria i els seus recitals de poesia, cosa que va fer descobrir un talent que el portaria a convertir-se en actor.

La seva carrera en la interpretació va començar als 20 anys quan va aconseguir una beca per ingressar a l'Acadèmia d'Art Dramàtic de Nova York. Allà va conèixer l'actriu Lauren Bacall, que el va recomanar a productors de Hollywood i el va ajudar a potenciar la seva carrera.
 

Kirk Douglas, al 1963

 

De l'exèrcit, a estrella de cine

El 1942 va canviar el seu nom rus al de Kirk Douglas. Va ser quan es va allistar a l'exèrcit com a oficial de telecomunicacions durant la II Guerra Mundial.

Passat aquest parèntesi, va enlluernar amb el seu paper de boxejador a "El ídolo de barro".

Entre els títols del la seva dilatada filmografia - va participar en 90 pel·lícules - destaquen "Van Gogh, la passió de viure" (1956), "Camins de glòria" (1957), "Espàrtac" (1960) i "Siete dies de mayo" (1964).
 

Fotograma de la pel·lícula "Camins de glòria", de Stanley Kubrick

Un film al cap de Creus

El 1971 va rodar "La llum de la fi del món" al cap de Creus, on es va construir un far expressament. La part superior es cremava al final de la pel·lícula en la lluita dels dos protagonistes i les runes es van conservar fins al 2006.

El 2003 va estrenar "Coses de família" amb el seu fill Michael i el seu net, en què cadascú representava el seu paper a la vida real.

Douglas ha participat en nombroses produccions per a la televisió i el 1988 va publicar la seva biografia, "El fill del drapaire". El 1996 va rebre un Oscar honorífic. Havia estat nominat com a millor actor en tres ocasions.

 

Douglas, el dia que va fer 100 anys, a Los Angeles


Celebració tranquil·la per als 103 anys

Quan va arribar als 100 anys va decidir celebrar-ho amb una festassa sense estar-se de res. Però aquest aniversari dels 103 ha preferit passar-lo amb una reunió íntima amb els seus éssers estimats, com ha explicat el seu fill el també actor Michael Douglas, que ara té 75 anys.

Segons ha dit, la celebració la farà envoltat amb els seu fills i net i amb la seva dona, Anne Buydens, que aquest any ha fet 100 anys.

La parella es va conèixer el 1953 en el rodatge d'"Acto de amor". Ella feia de publicista a la pel·lícula i, d'entrada, no es va mostrar gaire interessada per Kirk Douglas, com reconeix ell mateix.

"Jo era una gran estrella de cinema. La vaig convidar a sopar i em va dir que no, que gràcies, però que estava cansada."

Ja porten 65 anys junts. En una entrevista, Douglas va dir que la seva dona era la persona "més complicada" que havia conegut en la vida.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This guy on my knee, is 103!!!!!Happy Birthday Pappy!!! I love you with all my heart. 😘❤️

A post shared by Catherine Zeta-Jones (@catherinezetajones) on

 

El 1991 l'actor va sobreviure un accident d'helicòpter en què van morir dues persones, i el 1994 va tenir una trombosi que li va provocar problemes psicomotors.

Kirk Douglas és l'últim supervivent de les icones masculines del Hollywood d'or. Només la mítica Olivia de Havilland, protagonista d'"Allò que el vent s'endugué" ha complert, com ell, 103 anys.

 

 

ARXIVAT A:
Cinema
Anar al contingut