Mariano Rajoy, aquest dissabte a Las Palmas de Gran Canaria
Mariano Rajoy, aquest dissabte a Las Palmas de Gran Canaria

La Moncloa veu el govern de Torra com una provocació i "n'estudiarà la viabilitat"

El govern de Mariano Rajoy recorda que li correspon l'autorització del decret de nomenament dels nous consellers

RedaccióActualitzat

El govern espanyol creu que el nou govern de la Generalitat nomenat per Quim Torra, amb Josep Rull, Jordi Turull, Lluís Puig i Toni Comín restituïts malgrat que són a la presó o a l'estranger és una "provocació".

En un comunicat fet públic aquest dissabte a la tarda, el govern Rajoy assegura que això demostra que la voluntat de diàleg expressada per Torra a Rajoy per carta divendres no és "sincera":

"El dia d'ahir, el senyor Torra va voler escenificar una voluntat de diàleg que ha durat menys de 24 hores, ja que la seva proposta de nous consellers és una nova provocació perquè alguns d'ells es troben fugits de la justícia o en situació de presó provisional."

"El president de la Generalitat ha desaprofitat avui una oportunitat de demostrar la seva voluntat de recuperar la normalitat perquè les seves decisions demostren que vol mantenir una estratègia de confrontació amb l'Estat i amb la majoria de la societat catalana."

Notícia relacionada: Turull i Rull demanen la llibertat provisional per poder ser consellers

El comunicat assegura que el govern espanyol analitzarà la "viabilitat" del nou govern anunciat "donades les circumstàncies personals d'alguns dels seus designats".

I també diu que ho farà a través del seu Secretariat, "l'únic òrgan competent per autoritzar la publicació del decret de nomenament proposat", d'acord amb els mecanismes activats amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Divendres, el govern de Rajoy, per boca del seu portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, ja va avançar que no acceptaria que es nomenessin consellers persones en presó preventiva o a l'estranger perquè no ho considera "legal", "viable" ni "de sentit comú".

Notícia relacionada: L'oposició carrega contra el nou govern de Torra, a qui acusa de seguir "desafiant"

"Millor construir" que "destruir"

Aquest dissabte al matí, fonts de La Moncloa han dit que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja havia rebut la carta de Torra i que li respondria al llarg de la setmana que ve, però no han especificat si se'l citaria per parlar.

Des de les Canàries, on aquest dissabte al matí ha signat un acord pel qual Nova Canàries es compromet a donar suport als seus pressupostos, Rajoy no ha parlat de la carta, però s'ha expressat en aquests termes:

"Seguirem treballant perquè sempre serà millor construir que no destruir. Destruint no s'aconsegueix mai res bo, ni pel que destrueix ni pel destruït ni, sobretot, pel conjunt dels ciutadans."

Notícia relacionada: Crítiques al govern de Quim Torra perquè només hi ha tres dones

 

ARXIVAT A:
InvestiduraEleccions 21DProcés catalàArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut