La Moncloa demana contundència a la Junta Electoral pel llaç blanc: "És una presa de pèl"

La Moncloa demana contundència a la Junta Electoral pel llaç blanc: "És una presa de pèl"

Pedro Sánchez adverteix des de Brussel·les que els polítics independentistes no poden "patrimonialitzar" les institucions

RedaccióActualitzat

El govern espanyol considera que la decisió de canviar la pancarta de la Generalitat amb un llaç groc per una altra amb un llaç blanc és una "presa de pèl" i assegura que actuarà "amb molta determinació" a partir del que ordeni la Junta Electoral Central.

Pedro Sánchez s'ha referit a aquesta qüestió quan ha arribat a Brussel·les per assistir al Consell Europeu.


El president del govern espanyol ha remarcat que les institucions són "de tots i totes" i ha advertit els líders independentistes que no les poden "patrimonialitzar".

En declaracions als periodistes, Sánchez també ha demanat contundència a la JEC, i ha assegurat que el govern espanyol actuarà "amb serenitat, però també amb molta determinació" per fer complir les ordres d'aquest òrgan.

La resposta de la JEC a la decisió de la Generalitat de substituir els llaços grocs per llaços blancs amb un traç vermell arribarà aquesta tarda, en una reunió convocada a les cinc. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha presentat una denúncia contra la nova pancarta.

Ajuntaments d'algunes poblacions que havien rebut requeriments de les juntes electorals de zona també ha canviat les pancartes i llaços grocs que tenien per altres símbols.


Canvi de color per no desobeir

Aquest matí, el president de la Generalitat ha ordenat fer el canvi de pancarta per esquivar l'ordre de la JEC, que dilluns donava un termini de 24 hores per retirar tots els símbols independentistes dels edificis públics. Ahir dimecres, el president ja va advertir que seguiria les recomanacions del síndic de greuges de retirar els llaços grocs i les estelades "de forma excepcional" durant període electoral.

De fet, el cartell que ara penja del balcó manté el lema "Llibertat presos polítics i exiliats", però s'ha substituït el llaç groc per un de blanc ratllat de vermell, que simbolitza la vulneració del dret a la llibertat d'expressió.


Alternatives imaginatives als llaços grocs

Les seus centrals dels altres departaments de la Generalitat també han canviat les pancartes amb llaços grocs, en la majoria de casos per llaços blancs ratllats però també hi ha altres alternatives. A la seu de Justícia han canviat el llaç groc per la paraula "Censurat", a la d'Afers Exteriors s'ha retallat la silueta del llaç groc i a la d'Agricultura han decorat l'entrada amb imatges d'animals, fruites, verdures i flors grogues.

La Junta Electoral Central ja ha demanat a la delegació del govern espanyol fotografies dels nous símbols a les façanes per decidir si consideren que s'ha incomplert l'ordre de retirada dels llaços grocs.

ARXIVAT A:
Procés catalàEleccions 28A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut