Madrid

Milers de persones protesten contra els atacs sobre Gaza a les principals capitals europees

L'ofensiva d'Israel contra Gaza ha mobilitzat aquest dissabte milers de persones que han inundat els carrers de nombroses capitals europees, com Londres, París, Roma, Berlín, Amsterdam o Madrid. També a diverses localitats catalanes s'han celebrat concentracions i actes. On més destaquen aquest tipus d'accions, però, és en el mateix territori israelià. A Tel Aviv i Galilea també s'ha sentit el rebuig a l'ofensiva contra els palestins de la Franja.

Actualitzat
Diverses poblacions catalanes han acollit concentracions de protesta pels atacs d'Israel. Al Prat de Llobregat, per exemple, un centenar de persones s'han concentrat a la plaça de la Vila i han deixat les empremtes de les mans en un mural com a símbol de solidaritat amb les víctimes de l'acció bèl·lica. Durant l'acte, en què s'han guardat cinc minuts de silenci i que ha estat presidit per una pancarta on es llegia el lema "Aturem el genocidi a Gaza. Boicot a Israel", s'ha llegit un manifest titulat "Prou de complicitat amb la massacre del poble palestí".

A Lleida unes 500 persones, la majoria d'origen magrebí, s'han manifestat pel centre de la ciutat. Els manifestants han cridat consignes contra l'estat d'Israel i han demanat que la classe política i diplomàtica mundial actuï per posar fi als bombardejos. També en altres ciutats, com a Reus o a Palma, centenars de persones han sortit als carrers en solidaritat amb el poble palestí i per exigir l'aturada dels atacs sobre la Franja de Gaza.

Un rebuig que s'estén per Europa

A Madrid, aquest dissabte al matí la Xarxa Solidària Contra l'Ocupació Palestina ha aplegat milers de persones davant del Ministeri d'Afers Exteriors i Cooperació. Hi ha hagut enfrontaments entre alguns manifestants i la policia i la protesta ha acabat amb un detingut. Ja a la tarda s'ha fet una marxa no autoritzada que ha acabat davant de les ambaixades dels Estats Units i Israel.

A Londres, segons l'organització pacifista Stop the War, s'hi han manifestat unes 60.000 persones. Alguns d'aquests manifestants han arribat fins a Downing Street, la residència del primer ministre, i han llançat sabates contra les tanques de seguretat per protestar per l'actitud del govern britànic davant la crisi.

A Alemanya, més de 5.000 persones han sortit als carrers en diverses ciutats, com ara Düsseldorf, Karlsruhe o Berlín, per exigir a Israel que acabi amb els bombardejos sobre Gaza, hores abans de la incursió terrestre sobre la Franja.

A Atenes, la policia ha dispersat amb gasos lacrimògens centenars de manifestants grecs i àrabs que protestaven davant l'ambaixada d'Israel. Els incidents s'han allargat durant una hora, i alguns manifestants han llançat pedres i bombes incendiàries contra els efectius antidisturbis.

Els participants en la quinzena de marxes convocades a Itàlia han estat principalment palestins i membres de les comunitats àrabs i musulmanes presents al país. A la manifestació de Milà, alguns joves han cremat banderes de l'estat d'Israel i han cridat eslògans contra el president dels Estats Units, George Bush, i el president electe, Barack Obama.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut