internet

Milers de missatges al Twitter demanen la dimissió de González-Sinde

La decisió d'aprovar la llei sobre descàrregues de continguts digitals amb drets d'autor ha suscitat una viva polèmica entre els usuaris del Twitter, que aprofiten la capacitat d'emetre missatges per enviar milers de peticions de dimissió.

Actualitzat
La decisió política de tirar endavant l'anomenada "llei Sinde", en al·lusió a la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, ha tingut de conseqüència directa l'anunci del president de l'acadèmia espanyola del cinema, Álex de la Iglesia, que dimitirà després de la gala dels premis Goya. Santiago Segura ha assegurat que farà el mateix com a membre de l'Acadèmia.

Però n'ha tingut una altra: a la xarxa, allà on els usuaris d'internet poden expressar les seves opinions sense passar per cap filtre dels mitjans de comunicació, els comentaris tendeixen a la unanimitat, amb excepcions destacades.

L'afer ha cridat l'atenció de moltes persones i l'etiqueta #leysinde s'ha convertit en la més usada el dia d'avui segons les dades de Twit.cat. L'anàlisi de la conversa al Twitter que fa Umap.cat situa aquest assumpte en el sisè lloc, després de totes les referències als incidents del sistema ferroviari que han afectat la mobilitat aquesta jornada.

Capacitat d'influència

La massificació d'aquest debat té sentit si es té en compte que les tres persones més actives en aquest assumpte tenen desenes de milers de seguidors. Álex de la Iglesia és seguit per més de 25.000 persones, l'advocat David Bravo en té més de 49.000 i el professor Enrique Dans supera els 123.000.

Per tant, la seva capacitat d'influència és enorme. Una prova és que ara mateix ja hi ha hagut més de vint mil missatges que es refereixen d'alguna manera a la "llei Sinde".  

A més, s'ha posat en marxa un lloc web des d'on és possible firmar per demanar la dimissió de la ministra, i per ara ja han superat les tres mil signatures.  

Debat i silencis

Mentre Ignasi Guardans, exalt càrrec del ministeri, manté amb coherència el seu suport a la llei, altres intenten demostrar la seva inutilitat, fent evident que ja hi ha llocs on és possible obtenir aquests continguts amb drets d'autor sota pagament, com ara a Filmin, Cineclick o Wuakitv.

Curiosament, els membres del govern català que són al Twitter encara no han "piulat" ni un sol missatge sobre aquesta polèmica que crema a la xarxa, bé perquè no se n'han adonat o bé perquè opten per la prudència silenciosa.

En tot cas, una vegada més s'ha fet evident que els usuaris de serveis com Twitter tenen la capacitat de crear corrents d'opinió que van molt més enllà de les accions de comunicació que puguin emprendre institucions tan privades com públiques. La capacitat de comunicar del Ministeri de Cultura, per exemple, no pot competir ara mateix amb aquests milers de missatges que, a més, troben ressò en els mitjans de comunicació.
Anar al contingut