Altsasu, 1.000 dies de presó a l'espera de la revisió del cas al Suprem al setembre
Milers de manifestants a Altsasu quan es va fer pública la sentència (EFE)
Altsasu

Milers de manifestants recorren Altsasu contra la condemna a vuit joves del poble

La gran afluència de manifestants, molts vinguts de Catalunya, col·lapsa els accessos a aquesta població navarresa

RedaccióActualitzat

Milers de persones s'han manifestat a la localitat navarresa d'Altsasu per denunciar la sentència de l'Audiència Nacional que condemna vuit joves d'aquesta població per una baralla en un bar amb dos membres de la Guàrdia Civil i les seves parelles la matinada del 15 d'octubre del 2016. Per aquests fets, alguns dels joves fa més de 860 dies que estan empresonats.

Segons els organitzadors a la marxa hi han participat 60.000 persones.

La manifestació, sota el lema "Això no és justícia!", ha estat convocada per Altsasuko Gurasoak, plataforma integrada per familiars dels joves condemnats, i ha rebut el suport de diverses formacions polítiques com Esquerra-Ezkerra, Podem i Esquerra Socialista, un corrent del PSOE.

 

 

La gran influència de manifestants, molts vinguts des de Catalunya i d'altres punts de l'estat, ha col·lapsat els accessos a la localitat navarresa d'Altsasu, que té poc més de 7.500 habitants.

Familiars i amics dels encausats portaven la pancarta de capçalera de la manifestació. La seguien fotografies dels vuit encausats i grans lletres blanques que formaven la paraula "Justizia". En tot el recorregut s'han pogut veure nombroses ikurriñes, senyeres i estelades.

 

 

Els familiars dels vuit joves d'Altsasu han criticat "la barbàrie" que suposa la nova sentència després el recurs que van presentar davant l'Audiència Nacional i que confirma les penes entre 2 i 13 anys de presó.

L'Audiència Nacional va ratificar aquest 7 de març la sentència i manté les condemnes de fins a 13 anys de presó per als joves en concloure que l'agressió als dos guàrdies civils i les seves parelles no va tenir cap vinculació amb el terrorisme d'ETA però sí que estava motivada per l'odi.

La resolució de l'Audiència Nacional subratlla que "la motivació preponderant dels acusats" per agredir els guàrdies civils i les seves parelles "emana de la pertinença de les víctimes al cos de la Guàrdia Civil". Les famílies dels acusats han defensat, des del primer moment, que es va tractar només d'una baralla de bar. Ara estan pendents de recurs al Tribunal Suprem.

Els familiars dels nois empresonats han agraït a Twitter la gran quantitat de persones que participen a la marxa, molts vinguts des de fora de Navarra i que han col·lapsat els accessos a Altsasu. S'hi ha desplaçat una seixantena d'autocars de fora de Navarra i centenars de vehicles:

 


L'ajuntament ha habilitat instal·lacions municipals perquè els manifestants vinguts de fora hi poguessin passar la nit. També alguns veïns han ofert les seves cases i societats gastronòmiques han preparat l'esmorzar als que han passat la nit a Altsasu. 

 

 

Des de Catalunya han sortit aquest matí autocars i vehicles particulars per participar en la marxa d'Altsasu. Entre els manifestants, Ion Iñarritu, senador d'EH Bildu, i el diputat d'ERC Gabriel Rufián:

 


 

 

ARXIVAT A:
Altsasu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut