Vilassar de Mar

Més de 7 milions de roses per a un Sant Jordi en plena campanya electoral

Els floricultors preveuen vendes rècord tot i la proximitat amb la Setmana Santa i les eleccions

RedaccióActualitzat

Els floristes catalans esperen vendre aquest Sant Jordi més de 7 milions de roses vermelles. Tot i que enguany el 23 d'abril cau en plena campanya electoral, a cinc dies de les eleccions, i s'encadena amb el final de la Setmana Santa, les previsions són molt optimistes. El Mercat de Flor i Planta Ornamental de Catalunya, a Vilassar de Mar, espera superar les vendes de l'any passat, però fent un esforç logístic superior, perquè s'haurà de preparar la campanya en dies festius de Pasqua i fer la distribució en plena operació retorn a les carreteres.

 

Aquest Sant Jordi, els floristes esperen vendre més roses que l'any passat

 

De fet, Sant Jordi cau en dimarts, el primer dia feiner després de les vacances de Setmana Santa, però el president de Flor i Planta, Sito Vilaruble, no hi veu problema:
 

"Són dificultats afegides, que ens obliguen a organitzar-nos bé i planificar aquests dies, però que en cap cas afectaran la diada"

 

La varietat de roses i presentacions es va ampliant cada any


Roses colombianes i equatorianes

Només un 4 per cent de les roses que es vendran per Sant Jordi, unes 300.000 flors, es cultiven a Catalunya. Són les varietats "Samurai", "Lucky Red" i "Red France". La pèrdua de cultius de roses i la concentració de la demanda en un dia fa que la majoria de roses de Sant Jordi siguin d'importació. El 70 per cent de flors arribaran de Colòmbia i l'Equador, i un 15 per cent, d'Holanda. Els majoristes també compren moltes roses d'altres ciutats espanyoles, com Sòria, on hi ha un dels conreus de rosa més grans d'Europa. Aquí, igual que a Holanda, s'han especialitzat en la varietat "Red naomi", una rosa d'un vermell més fosc.

 

Les flors de colors es tenyeixen des de la tija

 

Però, a banda de les roses de sempre, aquest Sant Jordi tornen a oferir-se roses de colors atrevits o amb missatge. Per aconseguir que una rosa sigui blava, groga o de colors variats, cal que la flor absorbeixi durant 8-10 hores pols del color desitjat des de la tija. La mateixa tècnica es pot fer dividint la tija i col·locant colors diferents en cada tros per aconseguir una rosa amb pètals multicolor.

 

Segons els majoristes, la gran part de les roses que es regalin aquest Sant Jordi seran vermelles, però també se'n vendran de grogues, com l'any passat, en solidaritat amb els presos.

 

Les floristes catalanes busquen noves presentacions per a les roses de Sant Jordi

 

Als magatzems de flors es venen totes les varietats de roses. No només importa el color de la rosa o si està encerada o es ven natural; també la presentació hi té un paper important. Per la florista Paqui Castro, encara hi ha camí per innovar:

 

"Aquestes estructures no les havia fet mai i mira que fa 23 anys que treballo la flor, però d'aquesta manera no l'havia fet mai".

 

Els floristes catalans treballen ara mateix a contrarellotge perquè, com cada any, els encàrrecs de roses es fan a molt curt termini.

 

Les roses de Sant Jordi cultivades a Catalunya són minoritàries

ARXIVAT A:
Sant Jordi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut