Imatge d'arxiu d'una manifestació a l'Iraq. (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu d'una manifestació a l'Iraq. (Foto: EFE)
Pròxim Orient

Més de 100.000 tunisians demanen la dimissió del govern de transició i del primer ministre Ghannouchi

Almenys 100.000 persones es manifesten en diverses parts del centre de Tunis, entre elles l'avinguda Habib Bourguiba i davant el Palau de Govern, a la vella medina de la capital, per demanar la dimissió del govern de transició i del primer ministre, Mohamed Ghannouchi. Es tractaria de la manifestació més gran vista a Tunis tant abans com després de la fugida de Ben Ali. A la gran protesta davant l'oficina del primer ministre, que no para de créixer des d'aquest matí, s'hi ha sumat la de milers de manifestants davant del Ministeri d'Interior a la cèntrica avinguda Bourguiba demanant la sortida de Ghannouchi i una nova Constitució per al país.

Actualitzat
Tots els carrers que accedeixen a la vella medina de Tunis, on es troba el Palau de Govern, estan plens de manifestants, la majoria estudiants, que criden "Gannouchi fora, fora". Centenars de manifestants s'han enfilat a les teulades i als balcons dels edificis adjacents a la plaça onejant banderes tunisianes, a més de diverses ensenyes tricolors líbies, l'antiga bandera del país anterior a Muammar al-Gaddafi i que oneja a la zona oriental de Líbia, controlada pels rebels.

Els estudiants porten cartells amb fotomuntatges de la cara de Gannouchi en lloc de la calavera de la bandera pirata. Totes les escoles de primària i secundària així com els instituts i facultats superiors han tancat les portes davant la convocatòria de manifestacions pels líders estudiantils. A les dues manifestacions paral·leles continuen afluint-hi persones, que formen una marea humana al llarg de l'avinguda Bourguiba.

Les autoritats tunisianes no han desplegat cap tipus de forces de l'ordre a la capital. Només unitats de les forces militars vigilen alguns edificis públics. Segons fonts policials, podrien ser ja més de cent mil els manifestants, en el que suposaria la protesta més gran vista a Tunísia tant abans com després de la fugida del president deposat, Zine al-Abidine Ben Ali.

Els egipcis exigeixen al carrer un goven civil

Fastiguejades per unes reformes superficials que maquillen el règim egipci però no posen fi a l'herència de l'expresident Hosni Mubarak, desenes de milers de persones han tornat a sortir al carrer per exigir canvis reals i un nou govern civil. Els lemes i les pancartes presents a la ja mítica plaça Tahrir, on s'ha tornat a viure una concentració multitudinària, reclamaven canvis reals immediats. "Volem un canvi real i un Estat modern i lliure. S'ha canviat el cap del govern però aquest segueix l'estela de Mubarak", ha explicat l'artista egipci Azmy Nazif.

"No necessitem els dirigents antics", ha dit el jove Omar al-Guendi, que ha definit les seves prioritats en "la sortida de Shafiq" i tenir "llibertat per triar un altre govern". Al-Guendi reconeix que el Consell Suprem de les Forces Armades, a qui Mubarak va lliurar el poder, necessita temps per portar a terme les seves promeses de reforma però, segons ell, "sis mesos és massa".

Els egipcis no han amagat la seva impaciència per un canvi total i ràpid de règim durant aquesta nova jornada de protestes en què han predominat els crits que demanaven la caiguda d'alts càrrecs del governant Partit Nacional Democràtic (PND).

Les forces armades segueixen gaudint del respecte de la majoria
dels egipcis, però cada vegada són més les veus a la plaça Tahrir que critiquen la seva actuació i denuncien que els militars no estan tenint en compte les demandes del poble. "L'exèrcit no ha canviat res i no tenen un programa per a Egipte", es queixa Nazif, que insisteix que la transició al país no és vàlida amb l'actual govern. Per l'artista, cal "la creació d'una Assemblea Presidencial composta per dos civils i un militar, una nova Constitució i llibertat per formar nous partits".

Custodiades per tancs i militars, persones de totes les edats i estrats socials, cristians i musulmans, s'han mostrat units en les seves demandes i en el seu sentiment d'orgull pel seu país.

La revolta continua escampant-se al món àrab

La flama de la revolta segueix viva al món àrab. El Iemen, Bahrain, Jordània i l'Iraq celebren una jornada de protestes coincidint amb el divendres d'oració. A Bahrain, el rei ha cessat tres ministres que considera que han estat els causants de la crisi.

A l'Iraq ja hi ha hagut cinc morts en dues marxes a Mossul i Huaiya. L'oposició ha convocat una trobada massiva coincidint amb l'hora de l'oració a la plaça Tahrir de Bagdad. També hi ha, però, altres manifestacions locals.

A Mossul, almenys tres persones han mort i sis més han resultat ferides quan els manifestants han llançat una granada contra l'edifici del consell municipal de la ciutat. Les forces de seguretat han respost amb trets.

La granada ha provocat un petit incendi a la seu de l'edifici, on hi havia el president del Parlament iraquià, Ossama al-Nayifi, i el seu germà, Azil al-Nayifi, governador provincial de la regió. Els manifestants han intentat irrompre a la seu del consell municipal, però han estat reprimits per les forces de seguretat.

A Huaiya han mort dues persones i 22 més han resultat ferides per enfrontaments similars entre manifestants i forces de seguretat. També en aquest cas, els participants en la protesta han intentat irrompre a la seu del consell municipal de la ciutat, segons informen testimonis dels fets.

Iemen i Bahrain repeteixen

Al Iemen, les autoritats han augmentat la seguretat a la capital, Sanà, per la previsió de possibles enfrontaments entre partidaris del govern i opositors. El Ministeri de l'Interior del país apunta que la situació la podrien aprofitar el que ha qualificat d'"elements terroristes". L'oposició ha convocat una jornada de protestes per acabar amb els 32 anys de poder d'Ali Salih.

A Bahrain es podrien reproduir les imatges d'altres protestes que van acabar amb enfrontaments i diversos morts.

Jordània espera reformes

A Jordània, l'oposició islamista ha convocat un Dia de la Ira, amb manifestacions a la capital, Amman, i en altres ciutats del país. Reclamen que s'obri un diàleg amb el rei i el govern amb l'objectiu d'impulsar la reforma política. En aquest país no s'han produït grans enfrontaments, però l'oposició està molt decebuda perquè el govern fa dos mesos que promet diàleg, però no s'ha avançat en cap reforma.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut