Przemysl, Polònia

Més control a la frontera de Polònia pel risc de màfies que s'aprofitin dels refugiats

Les autoritats neguen els rumors de tràfic de persones, però s'ha extremat la vigilància i es recomana als refugiats que no es confiïn

El perill que hi hagi màfies que puguin aprofitar-se de la crisi humanitària dels milions d'ucraïnesos que han sortit del país ha fet augmentar el control sobre els particulars que van fins a les fronteres a buscar dones i nens refugiats.

Davant els rumors que parlen de tràfic de persones, s'ha extremat la vigilància als punts on s'acumulen refugiats d'Ucraïna i es fan recomanacions perquè no es confiïn. La policia, als accessos a l'estació de Przemysl, alerta amb un cartell que "s'ha d'anar amb molt de compte amb la gent que sembla molt agradable".

Les dones que arriben a la frontera i a centres d'acollida troben a dins tot de fulls informatius emesos per ONG i per l'administració que adverteixen que els riscos de tràfic de persones augmenten en situacions com aquesta.

 

Per Przemysl, la primera estació de Polònia, hi han passat milers de dones i nens i nenes ucraïnesos des de l'inici de la invasió russa. I molts també han marxat d'aquí en cotxes particulars. En canvi, altres ni s'ho plantegen.

Iúliia Balsis és d'Odessa. Té molt clar que no es pot refiar d'ofertes per traslladar-la sense estar contrastades: "No, no, no, se senten històries horribles de proxenetes, no en concret a la frontera de Polònia, però sí en general a les fronteres".

El mateix diu l'Orina Batotxka, de Khàrkiv: "Ja sé que tothom sembla bo i té un somriure a la cara, però corren històries i per això tinc precaució."

 

Precaucions com no pujar a cap cotxe soles, ni sense saber qui el porta ni on va. Alguns mitjans i les xarxes parlen de la presència de màfies de tràfic de persones a la frontera, però les fonts oficials locals ho neguen.

L'alcalde de Przemysl, Wojciech Bakun, creu que la presència de màfies a la frontera "no són més que rumors. La policia, fins ara, no ha rebut cap denúncia". Una versió que corrobora Malgorzata Czechowska, policia provincial de Przemysl:

"No hem tingut ni un sol cas de tràfic humà, aquí. Aquestes informacions no són veritat, apareixen per internet, ho sabem, però no són veritat."

Sigui veritat o no, pujar refugiats al cotxe exigeix uns tràmits administratius.

José Fernández, un empresari gallec que ha vingut fins a Polònia amb diversos cotxes per portar cap a Espanya refugiats, explica que s'han de registrar les matrícules dels vehicles i els documents d'identitat, i se'ls dona un codi QR: "Quan ja estàs identificat, que no ets de cap màfia ni res, llavors sí que ja pots portar persones".

José Fernández porta a Espanya l'Oleksandra, el contacte l'ha fet el germà de la dona des de Madrid
José Fernández porta a Espanya l'Oleksandra. El contacte l'ha fet el germà de la dona des de Madrid

Al seu cotxe hi puja l'Oleksandra Herasiménko, que és de Zaporíjia. El José i l'Oleksandra no es coneixien fins aquest moment. El contacte l'ha fet el germà de l'Oleksandra, que viu a Madrid, a través d'una ONG: "Simplement no tenim cap altra opció d'on anar", explica l'Oleksandra.

A Miquel Àngel Jauset, un empresari que ve de Castelló amb un autocar, li han posat un braçalet amb una identificació. A les persones que pugen als vehicles també se'ls assigna un número, "i la policia ens preguntarà si ho tenim tot en regla. Hem de mostrar tots els braçalets i el paper signat amb les persones que ens emportem, i ells segur que es quedaran una còpia".

El Miquel Àngel està identificat amb un braçalet i totes les persones que portarà a l'autocar també
El Miquel Àngel està identificat amb un braçalet i totes les persones que portarà a l'autocar també

Davant del desgavell aparent dels primers dies, on encara faltava organització, ara s'estan fent molts esforços de coordinació i d'informació.

L'Olena Txerniak és ucraïnesa i viu a València. Ara fa d'intermediària per a una empresa que ha traslladat més de 50 dones i nens cap el País Valencià:

"Estan preparades per marxar i saben on van. Els deixo també el meu número de mòbil."

 

ARXIVAT A:
RefugiatsUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut