Barcelona

Martin Schulz diu que "vivim en un temps d'un capitalisme brutal, d'un capitalisme especulador salvatge com mai l'havíem conegut"

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, pensa que el que passi a Catalunya no desestabilitzarà la Unió Europea i diu que Catalunya no ha de plantejar les eleccions europees en clau plebiscitària. Schulz, candidat socialista a la presidència de la Comissió Europea, proposa una llei única per a la immigració i qualifica de salvatge el capitalisme actual.

RedaccióActualitzat

El president del Parlament Europeu, l'alemany Martin Schulz, pensa que el que passi a Catalunya no desestabilitzarà la Unió Europea i diu que Catalunya no ha de plantejar les eleccions europees en clau plebiscitària. Schulz, candidat socialista a la presidència de la Comissió Europea, proposa una llei única per a la immigració i qualifica de salvatge el capitalisme actual.

Pel que fa a la situació actual en general, Schultz adverteix que "vivim un temps d'un capitalisme brutal, d'un capitalisme especulador salvatge com mai l'havíem conegut. Per exemple: els estats rescaten bancs. Amb els miler de milions dels fons públics, els bancs estan rescatats i aquests bancs van al Banc Central Europeu i, per un 0,5% d'interessos, demanen diner i aquests diners, aquests bancs, els presten amb un 6% d'interès a l'estat que els acaba de rescatar."

Schulz, que també és el candidat socialdemòcrata a les eleccions presidencials de la Comissió Europea del mes de maig, es mostra molt crític amb el sistema financer i assegura que cal canviar les regles de joc actuals. "Si Volkswagen té mil milions de beneficis a Espanya, Volkswagen ha de pagar a Espanya els impostos corresponents i no pot portar aquests mil milions a un lloc on no hagi de pagar impostos. Per això no cal una organització fiscal europea, només cal la voluntat dins la UE que allà on es generin els beneficis es paguin els impostos."

En una referència explícita al procés de sobirania que es viu a Catalunya, Schulz considera que el que passi aquí no desestabilitzarà Europa i creu que seria un error plantejar les eleccions europees en clau plebiscitària: "No es poden reduir les eleccions europees al tema exclusiu de Catalunya. Sé que alguns partits ho faran però es tracta d'Europa i no només de Catalunya, d'Espanya i d'Alemanya, sinó de com la Unió Europea ha de tractar la situació perquè hi hagi més justícia social."

Schulz aposta perquè els països de la Unió Europea tinguin una sola veu a l'hora d'abordar amb els Estats Units el cas dels espionatges massius. "Que hi hagi una sola resposta europea contundent als Estats Units", ha dit. En declaracions a l'espai "L'entrevista del diumenge" del canal 3/24, el polític alemany ha dit que caldria vincular els acords sobre protecció de dades amb la cooperació comercial. "Sense estructures qualificades de protecció de dades no hi haurà una protecció útil en el comerç."

Sobre la immigració, el president del Parlament Europeu aposta per una legislació única, que gestioni una immigració legal i distribuïda per tot el territori europeu, semblant a la que tenen Austràlia o el Canadà. "No pot venir tothom a Europa però hem d'oferir a les persones que vinguin una oportunitat que sigui justa perquè puguin demanar entrar en determinades quotes, rebre persones que han de ser repartides entre tots els països membres. La Unió Europea necessita aquesta normativa".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut