Milers de persones es manifesten per l'autodeterminació i contra el judici del procés
Manifestació "L'autodeterminació no és cap delicte"
Barcelona

Milers de persones es manifesten per l'autodeterminació i contra el judici del procés

Unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 500.000, segons els organitzadors, s'han manifestat aquest dissabte a Barcelona convocades per l'ANC i Òmnium 

RedaccióActualitzat

Amb el lema "L'autodeterminació no és cap delicte", unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 500.000, segons els organitzadors, han sortit al carrer per participar a la manifestació convocada a Barcelona per l'ANC i Òmnium Cultural.

Aquesta mobilització ha tingut el suport de partits com JxCat, PDeCAT, la Crida, ERC, la CUP, els comuns i Demòcrates, i l'Associació Catalana pels Drets Civils, que agrupa als familiars dels presos.

A més, segons l'ANC, uns 300 autobusos han vingut des de diversos indrets del país per participar en la marxa.

 

 

És la primera gran mobilització des de l'11 de Setembre, marcada per l'inici del Judici del Procés, per la divisió pública de l'independentisme els darrers mesos i a les portes d'un cicle electoral intens: eleccions espanyoles el 28 d'abril -convocades per Pedro Sánchez ahir mateix- i les europees i les municipals el 26 de maig.

 

 

Alguns dels concentrats, a més de les estelades i els llaços i elements grocs, també han portat imatges dels líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem, així com d'aquells que són a l'estranger.

 


          
 

 

Hi han participat , entre altres personalitats, el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i altres membres del govern.

Així com el president del Parlament, Roger Torrent, i representants de les entitats organitzadores, Marcel Mauri i Elisenda Paluzie. També a la capçalera s'ha pogut veure Joan Josep Nuet, un dels encausats, que ha volgut participar en la mobilització d'avui.

Nuet, quan ha fet el seu parlament, ha volgut dedicar unes paraules a Carme Forcadell perquè tots dos eren membres de la mesa quan els van encausar:

"Hi ha uns homes i unes dones tancats a la presó que no oblidarem mai el que han fet per nosaltres. Gràcies, Carme Forcadell! No oblidaré mai el que has fet per nosaltres. La lluita és llarga. Seguim amb unitat republicana perquè només la unitat republicana ens farà vèncer i ens farà lliures!".

 

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha parlat a la manifestació per denunciar el judici i demanar a la comunitat internacional que escolti el poble català:

"Una vegada més, el poble de Catalunya surt al carrer per denunciar el que sabem que està passant, la farsa d'aquest judici. Tenim presos polítics i tenim exiliats, i n'estem farts de tenir presos polítics i exiliats. I volem parlar de tot, i volem parlar del dret d'autodeterminació. I de les llibertats i dels drets d'aquest país, i això és el que està cridant aquesta gent. Estan cridant que volen la llibertat, i això és el que volem. I volem seure i parlar-ne. Demanem a la comunitat internacional que escolti el clam d'aquest poble. Jo, dilluns, vaig al Parlament Europeu. Jo dilluns aniré a Europa i, si no ens deixen entrar al Parlament Europeu, anirem a una sala encara més gran. I que no se n'adonen? No es pot governar aquest país contra Catalunya, sense escoltar la veu dels catalans".

 

 

El president del Parlament, Roger Torrent, també s'ha manifestat per la defensa dels drets i les llibertats i pel dret a l'autodeterminació:

"Avui tornem a veure que la gent no falla, no falla mai quan se la crida. Malgrat la repressió, surt al carrer, i es manifesta i exerceix la defensa dels seus drets i llibertats fonamentals. I avui el que ve a dir és que l'autodeterminació no és un delicte; al contrari, és un dret, un dret que tenim tots col·lectivament com a país, com a societat, com a persones, com a ciutadans. Un dret que s'exerceix a les urnes. Per tant, a nosaltres les urnes no ens fan mai por, les urnes no són mai una amenaça. Al contrari, són una oportunitat. Una oportunitat per omplir-les d'independència, de república i, sobretot, unes urnes que serviran com a dic de contenció del feixisme, de l'extrema dreta, del discurs de l'odi, de la xenofòbia, del masclisme i de tots aquells que volen vulnerar els nostres drets i llibertats fonamentals".

 

L'objectiu dels organitzadors de la marxa ha estat omplir el tram de la Gran Via que va de la plaça Espanya fins a la plaça Universitat, uns 3,5 quilòmetres de recorregut i ho han aconseguit. 

La gent ha omplert de gom a gom una de les principals artèries de comunicació de la capital catalana. A diferència d'altres cops, aquesta vegada, els assistents no s'han organitzat per trams. A la plaça Universitat s'ha instal·lat un escenari on al final del recorregut s'han fet els parlaments.

 

 

El primer de fer un parlament ha estat Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, que s'ha dirigit a Pedro Sánchez i l'ha acusat de ser còmplice de VOX:

"Senyor Pedro Sánchez, sigui valent d'una vegada per totes. Encara és a temps d'instar l'Advocacia de l'Estat a retirar totes les mentides i totes les acusacions. Encara hi és a temps, perquè, si no ho fa, seguirà sent còmplice de l'extrema dreta de VOX en aquest judici a la democràcia. Per això Jordi Cuixart i tots els presos polítics acusen l'Estat. Tots acusen aquest Estat de vulnerar els drets fonamentals."

 

 

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, ha parlat d'actuar com un bumerang perquè la repressió contra Catalunya torni contra l'Estat:

"Aquesta setmana ha començat un judici que no hauria d'existir. Si haguéssim fet la independència, no hi seria. O si l'estat espanyol fos una democràcia de debò, tampoc hi seria. Però hi és, i l'hem de convertir en una oportunitat. Com en les arts marcials, aquesta força, aquest cop que ens llencen contra un moviment pacífic i democràtic, legítim, com és el moviment independentista català, aquesta repressió aquest cop l'hem de tornar contra ells, contra l'estat espanyol, com un bumerang. I ho estem fent. Dijous, vaga general, i el 16 de març a Madrid, a la capital de l'estat, on s'està fent el judici de la vergonya. No plorem més. Treballem, persistim, lluitem".

 

 

Ha destacat en la marxa d'avui, l'assistència d'un gran nombre de membres de l'advocacia catalana que han sortit amb pancartes pel dret a l'autodeterminació i amb crits de "el judici és una farsa".

 

 

Diversos presos i exiliats ha volgut afegir-se a la manifestació a través de les xarxes. Oriol Junqueras ha donat gràcies als assistents per assistir a la mobilització d'avui:

 

 

Carles Puigdemont en el seu tuit parla de la imatge pacífica i solidària contra la injustícia:

 

 

 

 

Com en altres manifestacions, en arribar el vespre, la ciutat s'ha il·luminat. La Gran Via ha quedat plena de punts de llum quan la gent ha encès les llanternes dels seus mòbils.

 

 

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésANCÒmnium Cultural
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut